Laks i norsk merd. Dyrevernalliansen sier avlusning med varmt vann, såkalt termisk avlusning forårsaker smerte, panikk, skader og død hos laksen. Foto: Iselin L.Hauge.
Laks i norsk merd. Dyrevernalliansen sier avlusning med varmt vann, såkalt termisk avlusning forårsaker smerte, panikk, skader og død hos laksen. Foto: Iselin L.Hauge.

– Et svik mot millioner av fisk

Mattilsynet varslet i dag at de går vekk fra det varslede forbudet mot termisk avlusning av oppdrettslaks. – Et svik mot millioner av fisk, sier zoolog i Dyrevernalliansen, Susanna Lybæk.

Publisert Sist oppdatert

Mattilsynet skriver i en kunngjøring mandag 19.april at de velger å ikke forby metoden med termisk avlusning. De vil vente på enda mer forskning for å få bekreftet skadevirkningene. Dette til tross for at undersøkelser har vist at vann på over 28 grader skader fisken.

Oppdrettsnæringen har nå fått to år på å omstille seg, likevel har problemene vedvart. Mer enn 50 millioner oppdrettslaks dør i norske merder hvert år, og termisk avlusning er en av de største kildene til denne dødeligheten, skriver dyrevernalliansen i en pressemelding. 

Zoolog i Dyrevernalliansen, Susanna Lybæk mener dette er en sjokkerende avgjørelse av Mattilsynet.

- Vi i Dyrevernalliansen er dypt skuffet. Her svikter Mattilsynet sin rolle i å sikre dyrevelferden. Det er godt dokumentert at termisk behandling medfører smerte og panikk. Spesielt ille er det at fiskene kan risikere å gjennomgå mange behandlinger i løpet av livet.

Forskning utført av Veterinærinstituttet og Havforskningsinstituttet på oppdrag fra Mattilsynet, bekrefter at termisk avlusing er smertefullt for laksen. Fisken viser tydelig smerteadferd ved bruk av varmtvann over 28 grader. Fisken får rett og slett panikk og hiver seg inn i karveggen i et forsøk på å komme unna, melder de. 

- Det er en hån mot dyrevelferdsloven å la denne praksisen fortsette når vi vet hvordan den påvirker laksen. Vi i Dyrevernalliansen gir ikke opp kampen. Vi kan ikke stå og se på at dyrevelferden overkjøres på denne måten, sier Lybæk.