Line Ellingsen, daglig leder i Ellingsen Seafood. Foto: Therese Soltveit.

Tror trenging kan være årsak til laksedød

En akutt stressreaksjon hos fisken etter hydrogenperoksid-behandling, førte til at 10 000 laks døde hos Ellingsen Seafood. Hvorfor fisken døde vet en ikke konkret, men Line Ellingsen tror at trenging eller selve stresset kan være dødsårsaken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Blant annet Marine Harvest har de siste månedene meldt om hendelser hvor henholdsvis 17 og 15 000 laks døde ved hydrogenperoksid behandling. Også andre oppdrettere har opplevd akutt dødelighet i sammenheng med behandlingen, og sist for bare dager siden meldte NRK at Ellingsen Seafood mistet laks ved sitt anlegg i Tysfjord.

- Etter en vanlig tradisjonell avlusing med hydrogenperoksid hvor alt så bra ut, fikk vi en akutt stressreaksjon på noe av laksen da presenningen ble løftet etter behandlingen, forklarer Line Ellingsen til kyst.no.

Hun forteller at merden ble overvåket med ROV samt at det ble gjennomført oksygenmålinger under behandlingen, uten at det ble oppdaget noe unormalt.

- Den akutte stressreaksjonen førte til at fisken søkte til bunnen av noten og jeg tror muligens selve flukten og trenging kan være årsaken til dødeligheten, men den eksakte årsaken om det er kvelning, stress eller  lignende vet vi ikke.

- Vi har sett at også andre har opplevd lignende hendelser, så nå skal vi ha et evalueringsmøte med alle involverte i hendelsen for å gå gjennom hva som skjer, forteller hun.

Ellingsen opplyser også at de på før behandling gjennomførte helsestatus på fisken.

Tok dere gjellescore?

- Nei, vi tok ikke gjellescore siden vi ikke har AGD i noen anlegg, sier hun.