Saken mot Bakkafrost er midlertidig stanset. Foto: Bakkafrost
Saken mot Bakkafrost er midlertidig stanset. Foto: Bakkafrost

Bakkafrost skulle få gigantbot - sak utsettes

Det færøyske oppdrettsselskapet Bakkafrost skulle opprinnelig få en bot på 67 millioner – men nå er saken foreløpig utsatt.

Publisert Sist oppdatert

- Bakkafrost skal ha en bot. Det er ingen tvil om det, sier Bárð Enni, som er sjef for det færøyske mattilsynet.

Men hvor stor boten skal være, er et annet spørsmål.

Etter det Kringvarpið (det lokale NRK) forstår, spriker uenigheten fra 10 millioner til 67 millioner kroner.

Riksadvokaten gikk overfor retten inn for en bot på 67 millioner kroner, men nå har domstolen fått beskjed av Mattilsynet om å stoppe saken. Saken skal nå vurderes på nytt.

Tette forbindelser

Bárður Enni sier årsaken til stansen er at man skal vurdere størrelsen på boten.

Saken betegnes som spesiell og at den er den første i sitt slag på Færøyene, uten at det kommer tydelig frem hva det er.

Etter det Kyst.no kjenner til skal det dreie seg om brudd på dyrevelferdsloven, og boten skal bestemmes i løpet av noen uker.

Avisen skriver også at det er avdekket mange forbindelser mellom politikere, embetsverk og Bakkafrost. Sekretær hos statsministeren, John Rajani er nevøen til Regin Jacobsen, leder av Bakkafrost. Og Christian Andreasen, som er leder i Folkepartiet, er jurist i Bakkafrost.

Partene tilbakeviser inhabiliteten, men disse sammenblandingen av roller mellom Bakkafrost, politikere og embetsverket skal være årsaken til at man har utsatt saken, skriver den færøsyke avisen.