Ewos anlegget Balsnes i Balsfjord kommune. Foto: Lars Åke Andersen
Ewos anlegget Balsnes i Balsfjord kommune. Foto: Lars Åke Andersen

Vil bygge nytt anlegg i Balsfjord

Cargill Norge/Ewos vil bygge nytt bulkanlegg på kaien på Bergneset. Selskapet tror dette vil gjøre lasting i båter sikrere og pakking av varer mer miljøvennlig.

Publisert Sist oppdatert

Bulkanlegget som Cargill/Ewos planlegges å bygge, skal plasseres på grunn som er eid av Balsfjord kommune.

Daglig leder i Ewos på Bergneset, Bjørn Gjærum, mener det nye bulkanlegget vil skape en tryggere arbeidsplass for de som jobber på fiskefôrfabrikken. Han beskriver bulkanlegget som et anlegg som gjør at de kan levere sine varer i løsvekt til båter, framfor å pakke varene i 500 kilos sekker, slik som de gjør i dag. Det vil gi en mer effektiv lasting av fiskefôr, melder Nye Troms.

– Det er det som ligger i ordet bulk. Det er løsvekt. Dette kan vi gjøre fordi både båtene og oppdrettsanleggene har egne siloer. Når vi går over til bulkanlegg, vil fortsatt halvparten av det vi leverer gå i sekk, mens halvparten vil gå via bulkanlegget, sier han.

Bulkanlegget skal etableres i et nytt bygg, som kommer til å være 12 meter bredt, 44 meter langt og 29 meter høyt på det høyeste. Installasjonen blir totalt på 530 kvadratmeter.

Årsaken til at Gjærum mener at arbeidet på kaia vil bli tryggere med et slikt bulkanlegg, er at det vil redusere trucktrafikken deres med 50–70 prosent.