Antall lokaliteter over grensen er på samme nivå som i fjor. Foto: Lars Are Hamre, Pål Mugaas Jensen / Kyst.no

Færre tilfeller av PD

I uke 32 og 33 har antallet lokaliteter over grensen vært stabil sammenlignet med fjoråret. Det er også en nedgang i tilfeller med ILA og PD.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ifølge Barentswatch var det i uke 33 rapportert inn 28 lokaliteter over lusegrensen, tilsvarende 5 % av lokalitetene. Dette er en nedgang fra uke 32 hvor 34 lokaliteter lå over grensen, tilsvarende 6 %.

I fjor viste tallene for uke 32 at 36 lokaliteter lå over grensen, tilsvarende 7 %, og for uke 33 var det rapportert inn 27 lokaliteter over grensen, tilsvarende 5 %. Lusenivået ligger dermed på omtrent på samme nivå for de samme ukene i 2018.

Samtidig viser innrapportere tall at det har vært en oppgang i antall lokaliteter over grensen fra uke 29 hvor tretten lokaliteter lå over grensen.

Antall lokalteter med lakselus har økt siden uke 29 hvor tretten lokaliteter var over grensen. Foto: Barentswatch.

Færre tilfeller av ILA

Det var i uke 32 og 33 tre lokaliteter med påvist ILA eller hvor det er mistanke om ILA. Siste utbrudd av ILA var i uke 27. Antall lokaliteter med påvist eller mistanke om ILA er færre en på samme tid i fjor da hele seks lokaliteter var i en slik situasjon.

Fortsatt lavt nivå av PD

Frem til uke 32 var det påvist eller mistanke av PD ved 118 lokaliteter. I uke 33 var dette tallet steget til 121. I uke 33 var det påvist 101 utbrudd av PD. På samme tid i fjor var innrapporterte tilfeller eller mistanke om PD for begge ukene 142.

Den 8. august meldte Mattilsynet at det var påvist SAV3 smitte på lokalitet Kattholmen i Kristiansund, og lokaliteten fikk pålegg om utslakting.  Dette pålegget ble den 20. august opphevet etter at det ble klart at påvisningen av SAV 3 var som følge av en feil på laboratoriet hos Veterinærinstituttet.

På dette tidspunktet var allerede utslakting av 715 000 slakteklare laks iverksatt.