Sissel Rogne. Foto: Havforskningsinstituttet.

– Forskningen må være fri og selvstendig

Ifølge Bergens Tidende mener Fiskeriminister Per Sandberg at forskerne må være mer næringsvennlige, men har de noen gang vært næringsfiendtlige – Nei, tvert imot, sier havforskningsdirektør Sissel Rogne til kyst.no. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

NSL og Havforskningsinstituttet ble i går kalt inn til oppvaskmøte angående bekymringsmeldingen NSL sendte til departementet vedrørende forskningsmetoder og resultater, som i ettertid har ført til offentlig konflikt mellom partene.

Les også: NSL stiller på oppvaskmøte

Havforskningsdirektør Sissel Rogne forteller til kyst.no at det har vært hektiske tider og opplyser at det nå skal opprettes et dialogforum for nærmere samarbeid mellom næringen og forskningsinstitusjonen.

- Vi er i prosesser med departementet og jeg er glad for at vi skal få til et dialogforum. En slik løsning har vi lenge hatt med fiskeriet og det er flott at vi også får det for havbruk. Det er alltid bra med dialog, sier hun.

Les også: NSL har sendt bekymringsmelding for kritikkverdige forhold i forskning til departementet

- Begeistret for næringen

Rogne står fast på at instituttet per i dag gjennomfører sin forskning etter beste mulig forskningsmessige kriterier og påpeker at de vil fortsette med dette.

- Sakens kjerne er at alle vil ha vekst og at vi har blitt beskyldt for å være i lomma på den ene og den andre, noe som ikke stemmer. Jeg mener at vi i fremtiden må kunne diskutere fag og ikke drive skittkasting, så jeg ser frem til at vi kommer oss videre, sier hun.

Har dere noen gang vært næringsfiendtlige?

- Nei, tvert imot. Vi er begeistret for optimismen som er i næringen og synes det er spennende å kunne bidra og levere forskning som skal gi ny kunnskap for å løse problemer for næringen som skal være fremtiden og vår nasjonale satsing. Å øke forskning innen både fiskeri og havbruk er noe vi ser frem til, sier Rogne til kyst.no.

Hun viser så til Stortingets innstilling i havbruksmeldingen om bærekraftig vekst.

- Det er viktig at vi ikke glemmer at bærekraften ligger til grunn for vekst. Målet er å skulle bygge en langsiktig næring i kystallmenningen. Det er viktig at vi har et samarbeid med både næring og forvaltning for å legge til grunn kriterier for bærekraft for vekst, sier hun.

- Det er også viktig å presisere at Havforskningsinstituttets forskning må være fri og selvstendig. Som direktør må jeg følge premissene for god og faglig forskning. Må man gjerne diskutere resultater og metoder som folk kan være både enig og uenig i, mener hun.

Rogne påpeker så at instituttet også har et samfunnsoppdrag for bærekraftig utvikling. Det er næringen tjent med og gir langsiktighet også for investeringene.

- Om man kompromisserer forskningens frihet vil ikke det være rett for samfunnsoppdraget vårt, konkluderer hun.