Lokaliteten Loddetå i Sveio kommune ble i juni  2020 verdens første lakseoppdrettsanlegg der alle operasjoner i den daglige driften er drevet av ren elektrisk kraft. Foto: Bremnes Seashore.
Lokaliteten Loddetå i Sveio kommune ble i juni 2020 verdens første lakseoppdrettsanlegg der alle operasjoner i den daglige driften er drevet av ren elektrisk kraft. Foto: Bremnes Seashore.

- Grønne løsninger vil ha en økonomisk gevinst på sikt

Å satse på grønne løsninger og helelektrifisering av oppdrettsanlegg vil gi flere fordeler og økonomisk gevinst på sikt, mener Bellona-rådgivere. 

Publisert

Landstrøm, helelektriske oppdrettsanlegg og det grønne skiftet er noe som havbruksnæringen blir mer og mer opptatt av.

Miljøorganisasjonen Bellona og ABB kartla i 2018 en studie som viste at elektrifisering av sjøfasen av lakseproduksjonen, kan kutte utslipp av klimagasser med 300 000 tonn CO2 årlig, tilsvarende 180 000 biler. Bellona beregnet også at de fleste fôrflåter er egnet for elektrifisering med landstrøm.

De siste årene har man i havbruksnæringen sett en stor utvikling i retning av et grønnere skifte, der stadig flere elektriske arbeidsbåter tas i drift og bestilles, flere hybridfartøy opererer på merdkanten, og flere anlegg har fått landstrøm. Bremnes Seashore ble som første oppdrettsselskap en foregangsbedrift for sin investering på lokaliteten Loddetå som ble verdens første helelektrifisert oppdrettsanlegg, som også inkluderer lading av båter ved medkanten. 

Bli abonnent hos Kyst.no

For å få tilgang til dette innholdet trenger du et abonnement med Kyst.no Pluss-saker inkludert.

Bli abonnent og les denne og mange andre pluss-saker.

Kyst.no Pluss Personlig

Du får: Kyst.no Pluss-saker

199,-

per måned

KJØP

Kyst.no Pluss Årlig

Du får: Kyst.no Pluss-saker

2189,-

per år

KJØP

Kyst.no Pluss bedrift

Administrer flere abonnement på ett sted og betal med faktura.

2189,-

per år

KJØP