Bente Torstensen, konsernansvarlig for fôr og fiskeprestasjon i MH global FoU og teknisk avdeling. Foto: Marine Harvest.

- Omega-3 standard ivaretar både fisk og folk

Marine Harvest (MH) har overvåket omega-3-fettsyrenivåer i deres oppdrettslaks i flere år og har også et minimumskrav på innhold av EPA og DHA. - På den måten kan forbrukeren være trygg på at oppdrettslaksen er en god kilde til fettsyrene, selv når fôrets sammensetning endres, forteller Bente Torstensen, konsernansvarlig for fôr og fiskeprestasjon i MH global FoU og teknisk avdeling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Konkret hvor lenge standarden har vært i systemet får kyst.no ikke svar på, men det er ifølge Torstensen snakk om en del år.

- Vi har overvåket EPA-DHA nivået i MH-laks i mange år og minimumskravet til EPA og DHA har vært en integrert del av fôrspesifikasjonene de senere år. Tidligere var tilgangen på fiskeolje ikke begrensende, og derfor var det overskudd av EPA og DHA i fiskefôret som ble gjenspeilet i mengden EPA og DHA i laksefileten, sier hun.

Les også:  - Oppdrettslaks har over 20 ganger mer langkjedete omega-3 fettsyrer enn kjøtt

1,2 gram EPA og DHA

Hun forklarer at ved å sette en slik standard for EPA og DHA sikrer at MH tilbyr et forutsigbart produkt.

- På den måten kan forbrukeren være trygg på at oppdrettslaksen er en god kilde til EPA og DHA selv når fôrets sammensetning endres.

Selskapet styrer i dag etter 1,2 gram EPA og DHA per 100 gram oppdrettslaks, og hvorfor det er 1,2 som styres etter har Torstensen forklaringen på.

- Dagens standard sikrer at oppdrettslaks er en god kilde for EPA og DHA for folk, og at fôret inneholder tilstrekkelig EPA og DHA for fiskens vekst og helse. Standarden ivaretar altså både fisk og folk.

- Hvordan sørger man for at fisken alltid er innenfor?

- Det styres ved hjelp av minimumskrav til EPA og DHA i fôret i forhold til forventet fettprosent i laksemuskelen.

Universell standard

Nylig presenterte britiske forskere resultater som hevder laks produsert i Norge og Færøyene har betydelig mindre EPA og DHA enn skotsk oppdrettslaks, men Torstensen påpeker at deres oppdrettslaks er en god EPA- og DHA-kilde uavhengig av hvilket land den er produsert.

Les også:Reagerer på lave omega-3 nivåer

- Det er åpenbart at den mengden EPA og DHA som nylig ble presentert av forskere ved Universitetet i Stirling ikke er representativ for atlantisk laks produsert av oss, konstaterer hun.

Torstensen påpeker så at minimumsstandard for hvor mye EPA og DHA 100 gram filet skal inneholde gjelder altså i flere lakseproduserende land.

- Standarden er universell og uavhengig av hvilket land laksen produseres i. Faktisk mengde EPA og DHA i laksefiletene overvåkes nøye for å sikre at laksen hele tiden oppfyller standarden. I 2015 og hittil i 2016, ble det bare i Norge analysert mer enn 1400 laks for innhold av EPA og DHA i filet.

- Gjennomsnittlig inneholder færøysk- og norskprodusert laks 1,2 gram EPA og DHA per 100 gram. Det stemmer godt overens med resultatene fra offentlige overvåkingsprogram i Norge. Laks produsert av Marine Harvest i Skottland er produsert for spesifikke kundespesifikasjoner, og de inneholder noe høyere mengde EPA og DHA i filet, forklarer hun.

- Dekker mer enn ukes behovet

- En middagsporsjon på 150 gram av dagens Marine Harvest-laks, uansett om den er produsert i Chile, Canada, Norge, Irland, Færøyene eller Skottland, dekker mer enn én ukes anbefalt inntak av EPA og DHA.

Torstensen viser så til at før 2000-tallet inneholdt fôrrt til laks bare fiskeolje som fett- og energikilde, og det ga EPA- og DHA-nivå i filet som var langt over det atlantisk villaks har.

-  I dag er mengden EPA og DHA i oppdrettslaks mer lik det man finner i vill atlantisklaks, konkluderer hun.

Flere med minimumskrav

Også andre norske lakseoppdrettere har minimumskrav for innhold av EPA og DHA.

- Lerøy har en nedre grense av EPA og DHA i fôret, som medfører et høyere nivå av fettsyrene i laksefileten, enn om man benytter et standardfôr, opplyser Stig Nilsen konserndirektør for havbruk i Lerøy Seafood Group, i en kjapp kommentar til kyst.no.