Illustrasjonsbilde av leppefisk. Foto: Linn Therese Skår Hosteland

Ser vekstmuligheter hos marin oppdrettsart

Grethe Adoff fra Norsk Sjømatsenter opplyser at det er spesielt to områder Norge har fått en økning innen oppdrett av arter enn laks, den siste tiden. Hun har også tro på at oppdrett av en spesiell art vil vokse betydelig fremover.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I senere tid drar hun frem at Norge har hatt en økning innen produksjon av både rognkjeks og tare.

- I tillegg til berggylte, men i noe mindre omfang, sier Grethe Adoff, som er daglig leder i Norsk Sjømatsenter. 

Økte tarevolumer

Innen oppdrett av tare ser hun en økende interesse. 

- Flere har søkt om taretillatelse og har startet opp drift, og flere har planer om å starte opp. I tillegg er det flere forskningsprosjekter på taredyrking, både dyrking og produktutvikling, sier Adoff.

Daglig leder av Norsk Sjømatsenter Grethe Adoff. Foto: Kyst.no.

Hun mener det mangler enda en del på å få næringen opp å gå, og at det enda ikke er utviklet et marked som kan ta imot taren.

- Det er nok også et problem at det er store forventninger til pris og jeg er usikker på hvordan man skal få avkastning på taren. Det er matvareproduksjon og kosmetikkindustrien som betaler best, og der må vi utvikle produkter og lære folk til å spise tare. Men jeg tror det er stor interesse og det satses offentlige midler for å få dette på plass. Det er mange muligheter, så her kan det komme mange overraskelser etterhvert, forteller Adoff. 

Satsing på torsk

Når det gjelder torskeoppdrett sier hun det er de tre oppdrettere Namdal Torsk, Statt Torsk og Norsk Havbrukssenter nå matfisk-produskjon av torsk. Videre driver Nofima i Tromsø produksjon av torskeyngel for å holde ved like det som er blitt avlet frem av oppdrettstorsk. 

- I tillegg har Havlandet Marin Yngel produsert yngel i år og vil ha yngel tilgjengelig for salg. De satser selv på avl og stamfiskproduksjon og er nå i gang med F5 generasjonen med oppdrettstorsk. Det som er positivt, er at til tross for at det er få aktører blir avlsarbeidet holdt ved like, og dette kan være gunstig for kommende oppdrettere. Det gjøres også en del FoU-arbeid på å følge opp avslfisken for å se hvilken fremgang denne har når det gjelder vekst, fôrfaktor og kanskje også andre egenskaper, forteller hun. 

Teksten fortsetter under bildene. 

Ser vekst for kveiteoppdretterne

Når det gjelder kveite sier hun det er fremdeles de samme fire oppdretterne som satser, og alle øker produksjonen. De fire oppdretterne er: Sterling White Halibut, Glitne/Sogn Aqua, Nordic Halibut og Tubilah.

Den store fremgangen her mener hun skyldes en etablert stabil yngelproduksjon.

- Sterling White Halibut har overskudd av yngel og forventer å ha yngel for salg. Siden yngel har vært flaskehalsen for kveite kan dette være positivt for å få andre aktører til å satse. Det vil i hvert fall styrke de eksisterende produsentene at de har mulighet til å sikre seg yngel av god kvalitet, påpeker hun. 

En annen positiv ting hun drar frem er at en stor andel av yngelen er fra “All female» produksjon.

- På den måten ungår de problemet med hannene som gjerne går i kjønnsmodning ved 3 kg, og at veksten stopper opp. Vi kommer nok til å se vekst hos alle kveiteoppdretterne i de nærmeste årene, sier hun. 

Les også: Sogn Aqua finpusser detaljene på nytt kveiteanlegg

Når det gjelder oppdrett av steinbit har Aminor som i dag er den eneste produsenten, nylig bygget ut kapasiteten ved deres anlegg da de har stor tro på artern.

I tillegg sier hun det er gående et sjøpølser prosjekt hos Møreforskning. Hun påpeker at det er lite som skjer i forhold til østers. 

- Her er det bare Scalpro igjen som satser på produksjon og eksport av yngel/ larver, forteller hun.

Blåskjellprodukjsonen omtales som stabil.