Det nye kveiteanlegget til Glitne står snart ferdigstilt på lokaliteten Ortnevik i Sogn. Foto: Glitne.

- Finpusser detaljene på nytt kveiteanlegg

Kveiteprodusenten Glitne er snart ferdig med byggingen av deres nye landanlegg for kveiteoppdrett. På lokaliteten vil de produsere opp til 600-700 tonn kveite årlig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet i Sognefjorden har drevet med landbasert kveiteproduksjon i «raceway»- systemer, hvor produksjonsvannet hentes fra 100 meters dyp de siste årene. Nå godt i gang med å gjøre store forandringer på den nye lokaliteten Ortnevik, hvor det bygges nytt anlegg.

Her på det nye kveiteanlegget skal Glitne-kveiten vokse seg stor og god. Foto: Glitne.

Bygget på 10 000 kvadratmeter skulle stå klart i sommer, men Jan Arne Brekke, daglig leder i Glitne sier til kyst.no at de er noe forsinket, men holder på med den siste finpussen.

- Vi er nå i gang med de siste modulene. Vi er ferdig med selve karene, bassenget og pumpestasjonen. Det er bare litt finpuss som gjenstår. 

- Det er en del tekniske ting vi skal bruke de neste månedene på å finne ut. Vi har ikke svar på absolutt alt vi ønsker å vite, og må derfor bruke litt tid på å finne ut av dette. Vi må finne de beste løsningene for optimalisering av produksjonen, legger han til.

God tilvekst og enklere drift

Illustrasjonsfoto: Kveiteyngel. Foto: Magnus Petersen.

På tross av at anlegget ikke er klart, har de fått fisk i anlegget. Brekke sier at tilveksten på fisken i anlegget er god, og har store forhåpninger til denne videre.

- Vi har jo hatt fisk i anlegget ett år nå, mens vi har bygget det ut. Produksjonen er cirka 25-30 prosent av det vi ønsker å ha. Der vi ser for oss en produksjon på 600-700 tonn fisk i året. Vi ser lyst på livet og er fornøyd med hvordan ting går, sier han fornøyd.

Les også: Kveiteproduksjon i enestående arkitektur

Når anlegget er ferdigstilt skal to eller tre ansatte jobbe der, men Brekke sier det også vil generere flere arbeidsplasser totalt i selskapet på sikt. Han sier videre at de går mot en veldig enkel drift av anlegget.

- Det er de samme spillereglene for oss nå, som før. Det er kaldt vann fra dypet, stabile forhold for fisken, og en forutsigbar produksjon hele året.

Selskapet har måttet legge ut cirka tre kilometer med nye rør for å få tak i dypvannet (fra 100 meters dyp) til lokaliteten. I likhet med anlegget deres i Slantevika, har selskapet tatt i bruk materialer som kan resirkuleres i bygging av anlegget.

Bygger om matfiskanlegg

Kveiteprodusenten har også flere store prosjekt på gang.

Matfiskanlegget til Glitne skal nå ombygges til settefiskanlegg på lokaliteten Slantevika. Foto: Jan Arne Brekke.

Den gamle matfisklokaliteten på lokaliteten Slantevika er blant annet i ferd med å ombygges til å bli et rent settefiskanlegg.

Brekke sier de fortsatt har stor fisk igjen på lokaliteten, men når den tas opp, blir kun settefisk satt inn på anlegget. Det resterende arbeidet i Slantevika er mellom annet ombygging av bassengene for mindre fisk.

-  Vi er oppe og går på det meste av anlegget, og fisken får mat automatisk gjennom nye fôringsautomater. Fisken vil vokse fra 5 gram til 200 gram her, før den går videre til det nye anlegget på Ortnevik.

Les også: Sogn Aqua satser stort på kveite i det små

Brekke sier de allerede har fått testet de nye bassengene på settefiskanlegget, og sier det har gått veldig fint.

- Vi har også fått fôringsautomater av Betten Maskinstasjon, som vi har samarbeidet med over ti år. Disse funker veldig bra til denne typen anlegg, påpeker han.

Nye kontorer

Selskapet har også etablert kontorer i Bergen, noe Brekke sier har gått fint. Selv synes han det er fint å jobbe på Bontelabo der andre selskaper innenfor havbruk også har sine kontorlokaler.

- Det er også bra å være litt nærmere kunder, påpeker han. Les mer om de nye kontorene her.