Benrhard Laxdal

Har høye ambisjoner for Islandsk oppdrettsnæring

Kristiansund: Islenderen Bernhard Laxdal fra Fish Vet Group tror Islandsk lakseproduksjon kan vokse. - Jeg ønsker at vi kan bli de nye Færøyene, sier han. Samtidig påpeker han også at flere utfordringer må løses for at næringen skal vokse frem.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Laxdal tegnet under Produkstivitetskonferansen et bilde av kompetanseoverføring og investeringer innen havbruk fra Norge til Island,  under Kontali sin Produktivitetskonferanse 2016.

Han viste til at Island sin havbruksnæring har hatt en motsatt utvikling enn Norge, da de beveger seg fra landbasert oppdrett til sjøbasert.

- I 2008 kom 70 prosent av oppdrettet på Island fra landbasert produksjon og resten fra sjøen, men i 2016 er tallet nesten reversert, der nærmere 60 prosent er i sjømerder og kun 40 prosent på land, sa Laxdal.

Ulike produksjonsforhold

Laxdal påpeker likevel at det er begrenset med produskjonsareal i sjø på Island og forteller de opererer med "Finnmarkstilstander" i forhold til temperaturer.

- Men fjordene er ikke så dype som på Vestlandet.

Røye var største oppdrettsart i landet frem til 2011, før det begynte å ta av med laksen. Men det blir betydelig større i 2016.

- Vi har jo litt jordvarme så vi kan gjøre det litt annerledes, vi har til og med prøvd tilapia, sier han mens han presenterer mangfoldet i oppdrettsarter på Island.

Han forteller så at han er takknemlig for den økte oppmerksomheten Island har fått fra næringen i Norge.

- Norske selskaper har investert stort på Island, det er jeg utrolig takknemlig for, ikke bare for penger, men også for kunnskapsoverføringen. Islendingene har ikke alltid sett verdien av kunnskapsoverføring, sier Laxdal.

Mange utfordringer

Men det utfordringer også på Island også, på tross av en god fiskehelsesituasjon, ifølge Laxdal.

- Tilgangen på smolt er helt klart en flaskehals. I tillegg er settefiskanleggene gamle og trenger oppdateringer.Produksjonstiden er også lengre i sjl grunnet lavere temperaturer og  det er lengre avstander til markeder, dog ikke det amerikanske markedet, sier han.

Også servicenæringen tror han vil tar tid å utvikle.

- Vi mangler gode lakseslakterier og arbeidskraft, samtidig finnes det ikke brønn- og arbeidsbåter på Island. De må kjøpes fra Norge, det kan også medføre smitterisiko, sier Laxdal.

Forvaltningen mener han også har et underutviklet lovverk, i tillegg til at  både forvaltning og tilsynmyndigheter er underbemannet. Han har likevel stor tro på Island fremover.

- Jeg ønsker at vi kan bli de nye Færøyene, avslutter Laxdal.