Lakseoppdrettere fra Smøla satser på produksjon av lukket betongmerder for produksjon av laks i sjø med Betonmast. Foto: Fish Farming Innovation.

Lakseoppdrettere fra Smøla satser på produksjon av lukket betongmerder

Betonmast og Smølaoppdrettere går sammen og satser med ny frisk kapital i Fishfarming Innovation på produksjon og salg av betongmerder i sjø for lakseproduksjon.

Publisert Sist oppdatert

Christian Wikan og Mikal Eines (fra lakseoppdrettselskapet Nekton) er blant de nye aksjonærene i Fishfarming Innovation AS (FFI), hvor Betonmast AS er eiere. Selskapet skal drive med produksjon av betongmerder for lakseproduksjon i sjø, opplyser de i en pressemelding. 

Betong er et unikt material med tanke på vedlikehold, levetid og stabilitet. En betongmerd er konkurransedyktig i pris og kan aktiveres over flere år som gjør investeringen svært gunstig. Selsakpet har siden 2013 drevet med forskning og utvikling av semi- og lukket postsmoltproduksjon i Nekton.

Christian Wikan og Mikal Eines (fra lakseoppdrettselskapet Nekton) er blant de nye aksjonærene i Fishfarming Innovation AS (FFI), hvor Betonmast AS er eiere. Selskapet skal drive med produksjon av betongmerder for lakseproduksjon i sjø.

De skriver at betongmerden på 1000m3 er utviklet basert på deres erfaringer fra uttesting av ulike lukket systemer, det ypperste av norsk offshore- og betongkompetanse i Betonmast, NOFIMA forskningspartner, og settefisk kompetanse på vannkvalitet og miljø. Selskapet driver nå utvikling av 20.000m3 basert på samme teknologi som pilotmerden på 1000m3. Den nye merden vil lanseres i løpet av høsten 2021. Den nyutviklede betongmerden vil ha alt i en enhet; UV-behandling av inntaksvann, egen oksygenproduksjon, mulighet for slamoppsamling, og nødstrøm.

De opplyser at betongmerdene fra FFI er «plug and play». Tilnærmet hvem som helst kan drifte disse og det kreves minimalt med vedlikehold. Merden kan heves og senkes etter produksjonen og på den måte enkelt gjøres ren. Fra utsett til endt produksjon av 500g-1kg postsmolt trengs ingen annen rengjøring av de glatte betongflatene.

Selskapet mener det er helt avgjørende at teknologien enkelt kan brukes av dagens røktere og deres spisskompetanse med fokus på havbruksdrift når semi- og lukket merdsystem skal over i kommersialiseringsfasen.

- Vi venter spente på den nye havbruksstrategien og opplever stor interesse fra flere potensielle kunder etter at fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen lanserte at det planlegges en ny havbruksstrategi hvor en stimuleringsordning for lukket teknologi i sjø vurderes, uttaler Christian Wikan, ny daglig leder i FFI.