John Arne Breivik, daglig leder i Stingray Marine Solutions. Foto: Therese Soltveit.

- Laser plukker like godt opp blank lakselus som mørk

Stingray-sjef sier at deres lasere plukker opp gjennomsiktig og blank lakselus, like godt som fargede/pigmenterte lus.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kyst.no publiserte i går en sak der seniorrådgiver Mette Kristin Moen i Mattilsynet akkurat har vært ute på inspeksjoner i tre dager i region midt, og er bekymret for utviklingen av gjennomsiktig lakselus. Hun forklarer at hun har sett utelukkende blanke/gjennomsiktige hunnlus på flere lokaliteter på Fosen og på fisk fra Frøya-området. Les mer om dette her. 

Daglig leder John Arne Breivik i Stingray sier i et innlegg på LinkedIn at laseren deres oppdager blanke/gjennomsiktig lakselus minst like godt som fargede/pigmenterte.

- Vi bruker egenutviklet lysstyring og filter som gir kontrast mellom fisk og lus. Kanskje til og med bedre når lusen er blank. De som er god på biologisk rensefisk har svært gode forutsetninger for å bli gode med laser også, legger han til. 

Stingray Marine Solutions:

  • Bygger på gründer Esben Beck sin patenterte idé fra 2010 for fjerning av lakselus ved bruk av kamerasyn og laser.
  • Det er 42 ansatte i selskapet og hovedkontoret ligger i Oslo. 

Grunnprinsippet mener han er det samme; med tanke på at lus detekteres (ses) og så blir den skutt (spist) og dermed virker forebyggende og kontinuerlig, uten håndtering av laks/ørret.

Styrker hverandre

Stingray-sjefen påpeker at teknologisk rensefisk (laser) fra Stingray og biologisk rensefisk bør brukes sammen, slik at det styrker hverandre sine sterke sider i lusekampen.

- Om noen år fra nå vil teknologisk rensefisk ha tatt over for den biologiske. Det er det eneste logiske/riktige, samt det som sørger for best dyrevelferd (fiskehelse), konstaterer han.