Vanskelig å se: Lakselus-endringene Mattilsyn-inspektør Mette Moen nå ser nå, gjør at hun vil rope «varsko her» til havbruksnæringen. Foto: Mette Moen/Mattilsynet.

Potensielt dramatisk, nytt lakselus-funn

Mattilsyn-inspektør er bekymret for den raske utviklingen og spredningen av blanke og gjennomsiktige lakselus, som ikke rensefisken fanger opp. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Seniorrådgiver Mette Kristin Moen i Mattilsynet har akkurat vært ute på inspeksjoner i tre dager i region midt. 

- Jeg er full av inntrykk og bekymring, sier hun til Kyst.no. 

Inspektøren har sett utelukkende blanke/gjennomsiktige hunnlus på flere lokaliteter på Fosen og på fisk fra Frøya-området, og sier hun har fått lignende meldinger fra kolleger flere steder i Norge som har sett den samme utviklingen.  

- Jeg hadde aldri kunne drømt om at lakselussituasjonen kunne bli slik den er nå, sier inspektør Mette Kristin Moen i Mattilsynet. Hun er bekymret for utviklingen og mener det haster å få gjort noe med det. Foto: Privat.

- Jeg har sett det samme bildet med økning av blanke lus på fem-seks lokaliteter i Midt-Norge nå i høst. Jeg er spesielt bekymret for den raske utviklingen som har skjedd. Det er et stort antall blanke og gjennomsiktige lus i alle stadier, som dermed ikke blir spist av rensefisken. 

Roper varsko til næringen

Moen sier de også så en del slike innslag i fjor høst, men påpeker at det ikke er i nærheten av situasjonen slik den er i dag.

- Utviklingen har gått så raskt og har overrasket meg. Det gjør at jeg nå vil si ifra om problemet og gjøre oppdrettere og de som arbeider med forebyggende tiltak mot lus obs på problemet. 

Moen sier at de i området Fosen ikke finner godt pigmenterte kjønnsmodne hunnlus lengre.

- Noen lus kan kanskje ha en svak pigmentering med litt brun farge, men ellers er det kun blanke, kjønnsmodne lus. 

Flere oppdrettere har ifølge Moen meldt om at rensefisken ikke virker like godt lengre. Klikk for større bilde. Foto: Pål Mugaas Jensen.

- Rensefisken ser ikke lusen

Moen sier også at flere oppdrettere snakker om at de ser redusert effekt av rensefisken i år uten at de vet hva det kommer av. Hun er overbevist om at problemet er at rensefisken ikke ser gjennomsiktig lus særlig godt. Men påpeker det også kan være andre årsaker. 

- Lus med egenskap lite/ikke pigmentert har nå i flere år hatt et stort fortrinn framfor den godt pigmenterte brune lusen, og derfor utgjør gjennomsiktige lus brorparten av alle bevegelige lus. De mørke bevegelige blir spist av rensefisk og de gjennomsiktige blir kjønnsmodne, og sprer seg videre uten å bli oppdaget, utdyper hun. 

Rensefisken mener hun har gjort en svært bra jobb for havbruksnæringen, men sier det ville være svært trist hvis den mister muligheten sin til å plukke opp lus fordi de er blitt blanke, og håper ikke næringen kan miste et så viktig verktøy. 

Den blanke lakselusen er ikke bare vanskelig for rognkjeksen og rensefisken å oppdage, den kan også være vanskelig for lusetellerne å se den, mener Mattilsyn-inspektør Mette Moen. Hun mener likevel det gjøres en god jobb med registrering av lus rundt om. Klikk for større bilde. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

Vanskelig å oppdage lusen

Lusetellingene mener hun også kan bli mer utfordrende i forhold til at blank/gjennomsiktig lakselus er vanskeligere å oppdage for tellerne, spesielt lus i bevegelige og tidlige stadier. 

-  Det kan også være vanskelig for oppdretterne å agere i tider med behandling. Men det største problemet er likevel lusen med disse egenskapene som får gli fint gjennom livet og bli kjønnsmoden, samtidig som de produsere nye individer med de samme egenskapene. Utviklingen har gått så forferdelig fort på bare ett år. Jeg hadde aldri kunne drømt om at situasjonen kunne bli slik den er nå, opplyser inspektøren. 

Her ser du en gjennomsiktig lakselus inspektøren fra Mattilsynet tok bilde av denne uken på høst 18-utsatt smolt. Lokaliteten hun besøkte hadde mye rensefisk og god røkting av rensefisken, men har allerede nå blanke kjønnsmodne hunnlus. Klikk for større bilde. Foto: Mette Kristin Moen/Mattilsynet.

- Allerede påslag av blank lus

På nyutsatt fisk fra i år sier hun det allerede er kommet kjønnsmodne blanke hunnlus. (se bilde) 

- Det mener jeg er svært alvorlig, og bør tas på alvor. Det har vært flere tilfeller der oppdrettere har behandlet nyutsatt fisk. Det er jo begrensinger på hvor mange behandlinger man kan kjøre før laksen er utkjørt, så det er ikke veien å gå, påpeker hun.  

Moen mener det ikke står på tiltakene som oppdretterne gjør.

- For de tar virkelig ansvar og jobber for å bli kvitt lusen. Lokalitetene jeg har besøkt har flere viktige tiltak som skjørt, rensefisk, etc men allikevel så var den blanke lusen godt tilstede på fisken, og det gjør at min store bekymring blir fiskevelferden fremover, sier Moen.

Blank lakselus i 2017, sett mot mørkere lakselus, som er lettere å oppdage. Klikk for størrre bilde. Foto: Matilsynet.

Gradvis endring

Moen mener det kan virke som mange ikke reflekterer over endringen fordi den har skjedd gradvis, og mange håndterer lusen hver dag og ikke tenker over problemet i like stor grad.

- Sammmenligner man et bilde tatt av lakselus i fjor eller flere år tilbake, og et bilde tatt av et eksemplar i dag, ser man en stor endring i fargen til lusen. Det haster med bevissthet omkring dette, og drastiske tiltak, forteller hun til Kyst.no.

Oppdretterne forklarer hun har blitt overrasket over funnene, og Moen mener dette kan være grunnet den gradvise endringen som har skjedd spesielt det siste året. 

- Årsaken til at reaksjonene ikke er større enda, tror jeg er grunnet at oppdretterne ser jo lakselus hver eneste dag, noe som gjør at en slik endring ikke ses på samme måte som de som håndterer problemet sjeldnere mistenker jeg. 

Potensiell krise om få år – må ha nye tiltak

Hun påpeker at det er viktig at oppdretterne nå får øynene opp for problemet, og flere må komme på banen å jobbe med dette.

- Om et par år er alle bevegelige lus gjennomsiktige og effekten av rensefisk opphørt. Hva da?, spør hun, og lurer på hvorfor det ikke er større fokus på dette i havbruksnæringen. 

- Oppdrett må få opp flere og effektive tiltak som forhindrer påslag, og dette må skje fort! Uten det, og uten rensefiskhjelp, er næringen i kraftig krise om kort tid, poengterer hun, og påpeker at det er svært viktig at næringen ikke mister motet, og flere kommer på banen. 

Det er spesielt laksefiskens velferd hun er bekymret for, dersom det blir behov for tidligere og flere behandlinger mot lus.

Har du en nyhet du ønsker å dele eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: “Tips”, så kontakter vi deg.