Grieg Seafood søkte opprinnelig om 10 utviklingstillatelser for Blue Farm. Illustrasjon: Grieg Seafood.

Sier ja til Grieg Seafood sitt utviklingskonsept «Blue Farm»

Fiskeridirektoratet har fattet vedtak om tilsagn om tre utviklingstillatelser til Grieg Seafood Rogaland AS for konseptet «Blue Farm».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Grieg søkte 11. november 2016 om ti utviklingstillatelser til realisering av konseptet «Blue Farm».

Fiskeridirektoratet ga Grieg tilbakemelding 21. desember 2017, om at konseptet ut fra de foreliggende opplysningene falt innenfor ordningen med utviklingstillatelser. Direktoratet underrettet om at vi ville gå videre med behandling av søknaden, med sikte på tildeling av én eller flere utviklingstillatelser. Samtidig ba direktoratet om at søker sendte inn mer dokumentasjon for prosjektet.

Først nei, så ja

Fiskeridirektoratet avslo søknaden 5. oktober 2018. Direktoratet fant at søker ikke på en god nok måte hadde dokumentert at konseptet ville la seg realisere i henhold til søknaden. Konseptet ble derfor ikke ansett å oppfylle vilkåret om betydelig innovasjon. Videre fant Fiskeridirektoratet at rømmingsrisikoen i konseptet var for høy til at en tildeling av utviklingstillatelser kunne anses som miljømessig forsvarlig. Søknaden ble avslått.

Nærings- og fiskeridepartementet behandlet klagen på avslaget i vedtak 16. april 2020. I vedtaket slo departementet fast at Grieg hadde levert tilstrekkelig dokumentasjon og at den nye dokumentasjonen ikke medførte innlevering av ny søknad. Saken ble sendt tilbake til Fiskeridirektoratet som skal vurdere om konseptet oppfyller vilkåret om betydelig innovasjon og øvrige tildelingskriterier.

I dagens vedtak fra Fiskeridirektoratet kommer det altså frem at de gir Grieg Seafood tre utviklingstillatelser på til sammen 2 340 tonn MTB.