- Et steg i riktig retning

Det nye veksttilbudet regjeringen nå tilbyr oppdrettsnæringen er en god mulighet for oppdretterne mener Salmon Group (SG).  – Vi har ønsket oss større fleksibilitet, og dette er et steg i riktig retning, sier informasjonsansvarlig Øyvind Kråkås i SG til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kråkås mener forslaget trolig er bedre for noen oppdrettere enn andre, og mener derfor det er godt at de selv kan velge om de vil inn i denne ordningen.

Bakgrunnen for det nye vekstforslaget er at Regjeringen tilbyr oppdrettsnæringen økt fleksibilitet slik at de kan utnytte eksisterende kapasitet bedre. Det skjer ved at taket for hvor mye fisk som kan stå i sjøen økes i den beste tilvekstperioden, mot at det senkes i resten av året. Dermed kan oppdretteren utnytte de naturlige temperaturvariasjonene i sjøen bedre, opplyser Nærings- og fiskeridepartementet. Les mer om forslaget her.

Per Sandberg vil at vi skal produsere mer fra havet og har torsdag 30 juni lagt frem forslag om mulig vekst for havbruksnæringen. Foto: Therese Soltveit.

Det er frivillig for oppdretterne å takke ja til tilbudet om vekst, og de må søke innen første september.

 - Er dette noe Salmon Group sine oppdrettere er interessert i? 

- Vi har ikke oversikt over det enda, men vi venter at enkelte vil se dette som en god tilpassing for deres ønsker og drift. Dette er et forslag som kan gi bedre utnyttelse av MTB, sier Kråkås til kyst.no.

Sandberg vil tillate en MTB-økning på konsesjonsnivå. Dette gjør de ved å innføre den såkalte Bremnesmodellen.

Dersom man i snitt, hele året sett under ett, klarer å holde seg under 780 tonn (945 tonn i Troms og Finnmark), kan man i perioder med god vekst, nærmere bestemt definert til november, desember og januar,  ha 7,5 % mer fisk enn utgangspunktet. For oppdretterne betyr det at man da kan ha opptil 839/1016 tonn per konsesjon.

Ønsker god lokalitetsutnyttelse

Salmon Group mener god konsesjonsutnyttelse krever god lokalitetsutnyttelse.

- Det er viktig at den kommende vekstmeldingen ikke ødelegger lokalitetsstrukturen til selskap som kommer i to områder, legger han til.

Ordningen tilbys mot et vederlag på 1,5 mill. kroner per tillatelse.

- Hva tenker Salmon Group om denne prisen? 

- Verdien av ordningen er noe hvert selskap må regne på for seg selv, fasiten om prissettingen vil ligge i hvor mange som ønsker å bruke det nye forslaget, sier Kråkås.