Fiskeriminister Per Sandberg må svare. Foto: Gustav Erik Blaalid

- Overrasket over at de store selskapene synes VTB blir for dyrt

Kun 1,3 % av konsesjonene tar i bruk Bremnesmodellen, eller såkalt VTB. Fiskeriminister Per Sandberg er overrasket over at ikke flere takket ja, spesielt er han forundret over at de store fant det for dyrt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Når søknadsfristen er ute og fasit er gjort opp er det fem selskap og til sammen 13 konsesjoner  - ca 1,3% - som ville ha såkalt VTB.

- Jeg er overrasket over at store selskaper synes dette blir for dyrt og at det nærmest tas til orde for at vekst skal gis gratis. Vederlaget går i stor grad til kommunene og jeg mener det er riktig at de får noe igjen for jobben de gjør med å tilrettelegge for oppdrett, sier fiskeriminister PEr Sandberg i en kommentar til Kyst.no.

Han sier høye laksepriser over lang tid og faren for at næringen priser seg ut av markedet om ikke produksjonen økes var bakgrunnen for regjeringens tilbud om vekst.

- La meg også minne om næringens ønske om mer fleksibel produksjon for å unngå permitteringer i industrien, sier han.

- Burde ordningen ha vært utformet annerledes så den hadde vært mer fristende for flere?

- Jeg mener VTB treffer godt i forhold til målet. Så får hver og en gjøre seg sine tanker om hvorfor det er de små oppdrettsselskapene som har tegnet seg.

Han understreker at han har sett mange grunner til hvorfor enskeltselskap ikke har villet gå for modellen.

- De ulike argumentene fra aktører som har takket nei, viser at det ikke er noe entydig fasit. Men jeg er overrasket over at de store aktørene ikke ser helheten i VTB, 5-prosentsveksten og det kommende vekstregimet.