Canadiske indianere til Norge for å klage på næringen

Indianere fra British Columbia i Canada kommer til Norge i begynnelsen av februar. På agendaen står skadene norsk teknologi og oppdretts-kultur har på villaks-stammene i regionen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Norges Miljøvernforbund (NMF) skriver at de får besøk av indianere/laksefiskere som får fiskeriet ødelagt av oppdrettsindustrien, basert på norsk teknologi og oppdretts-kultur. I den anledning arrangerer NMF «Møte om oppdrett», den tredje februar i Bergen.

- Oppdrettsnæringen i British Columbia (BC) er over 90 prosent eid av norske selskaper. Bransjepraksis har blitt eksportert fra Norge til Canada. Men når vi ser tilbake til Norge, ser vi en bransje plaget med problemer som utbrudd av lakselus, virus og rømt oppdrettsfisk. Situasjonen i Norge gir et veikart til hvor British Columbia kan ende opp, med mindre det gjøres endringer raskt, skriver NMF.

Oslo-møte

På Kulturhuset i Oslo arrangeres det 11 februar også folkemøte om hvordan norsk fiskeoppdrett påvirker Canadisk dyreliv. Oslo-møtet er i regi av den «Canadiske Villaks-delegasjonen» som også gjester NMF.

Innlegg aktivister fra Vancouver Island med Gisele Martin fra Tla-o-qui-aht First Nation, og Dan Lewis samt Bonny Glambeck fra Clayoquot Action er også annonsert, i tillegg til Økofilosof Martin Lee Mueller fra SUM (Senter for Utvikling og miljø, Universitetet Oslo kommune) og historieforteller Georgiana Keable, som skal forteller historien "Salmon Boy " - en historie om gjensidig respekt mellom mennesker og dyr.

Det påpekes også at en del av møtet vil omhandle hvordan aktivister nylig har seiret for urfolk, villaks, og for resten av dyrelivet i BC-regionen.