Jon HindarCermaq

– Næringen trenger forskning med åpen deling av erfaringer

Det er åpenbart at næringen må bli bedre på håndtering av lakselus. Her kreves det disiplin innen næringen og også betydelig innsats innen forskning og utvikling, sier Jon Hindar konsernsjef i Cermaq. Han forteller også at Cermaq skal sette i verk en ny selskaps-strategi iløpet av 2016.  

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Konsernsjefen nevner at laksenæringen har hatt en rekke utfordringer gjennom fjoråret.

-  Det er naturlig å trekke frem luseutfordringen i Norge og SRS sykdommen i Chile som begge er betydelige kostnadsdrivere. Videre har valutaeffektene, primært drevet av lave olje- og mineralpriser, gitt store utslag på inntjeningen i de ulike oppdrettsregioner.  I dette bildet har spesielt norskbaserte oppdrettere kommer meget heldig ut, mens chilenerne opplever store problemer med markedsprisene i både USA og Japan, forklarer Hindar.

Hva tenker du næringen må jobbe med for å bli bedre?

- Det er åpenbart at næringen må bli bedre på håndtering av lakselus. Her kreves det disiplin innen næringen og også betydelig innsats innen forskning og utvikling. Næringen har etter mitt syn et forbedringspotensial ved å bedre dialogen og kommunikasjonen med interessenter utenfor selve næringen. Dette gjelder spesielt i Chile, men også i Norge, påpeker han.

På tross av dette mener han næringen gjør en god jobb med å dele erfaringer og resultater omkring fiskehelse.

Arkivfoto fra Cermaq i Hammerfest. Foto: Cermaq.

- Dette skjer både internt i Norge, men også i regi av Global Salmon Initiative, der flere utenlandske aktører også er med. Ellers fremstår næringen som spesielt innovativ overfor de utfordringene næringen til enhver tid har, sier han.

Forskning og erfaringsdeling

Hindar tror utfordringene knyttet til patogener og parasitter vil fortsette å representere sentrale utfordringer for næringen, også gjennom 2016.

- Næringen trenger forskning, både i og utenfor selskapene, og med åpen deling av erfaringer. Cermaqs egen forskningsavdeling er spesielt engasjert i patogener som forårsaker vintersår og SRS, hvor siktemålet er utvikling av effektive vaksiner mot sykdomsutbrudd utløst av virus- og bakterie-infeksjoner, opplyser han.

- Mye arbeid gjenstår med å utvikle ikke-medikamentelle behandlinger for lus, selv om det i dag finnes flere lovende strategier som næringen er i ferd med å prøve ut i full skala, legger han til.

Ny strategi

Han opplyser at Cermaq gjennom det kommende året, skal «rulle ut» og sette i verk en ny strategi for selskapet.

- Dette vil kreve mye hardt arbeid av hele organisasjonen, men samtidig er jeg trygg på at vi vil gjennomføre dette på en god måte.  Den nye strategien vil innebefatte forbedringer innen bokstavelig talt alle aspekter ved vår virksomhet, som naturlig nok også vil innebære tiltak knyttet til kostnadsforbedringer og fortsatt lederskap innen bærekrafts-området, sier han.