Team Salmonexpert: Fra vnstre: Patricio Gatica, Erich Guerrero, Daniella Balin, Patricio Feest, Christian Perez og Fernando Caceres.

Har levert varene i fem år

Puerto Varas, Chile: Det har gått 5 år siden Norsk Fiskeoppdrett opprettet eget selskap i Chile for å utgi fagbladet Salmonexpert og nettstedet salmonexpert.cl. På disse årene har Salmonexpert rukket å bli et av de ledende medieforetakene i den chilenske laksenæringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Gratulerer med dagen. Dere lager et kvalitetsprodukt. Mange av mine forbindelser, som er ledere i den chilenske laksenæringen, deler min oppfatning. Fortsett slik.

Arturo Clement er en av grunnleggerne av analyseselskapet SalmonEx i Chile.

På denne måten gratulerer en av nestorene i den chilenske laksenæringen, Arturo Clement, Salmonexpert, Norsk Fiskeoppdrett og alle involverte med dagen under en tilstelning i Puerto Varas, nabobyen til Puerto Montt der selskapet har sitt kontor.

Først litt historie

I I 2008 satte ILA-krisen inn for fullt og la den chilenske laksenæringen nærmest i ruin de neste årene. Mot slutten av 2010, da det verste var over, kom det som skulle bli Salmonexpert sin første utgave – en spesialutgave om lakselus – etter modell av en spesialutgave av Norsk Fiskeoppdrett tidligere samme år om samme tema. I Chile vakte denne utgaven uvanlig stor oppmerksomhet. Tilbakemeldingene var overveldende positive, og henvendelsene var mange om dette var noe vi kom til å fortsette med. Fagstoff var tydeligvis mangelvare. Slik fødtes ideen om regelmessige utgivelser. Året etter, i 2011, ble det fire utgaver. Siden har det økt på og i år kommer det 9 utgaver av Salmonexpert.

Christian Perez er redaktør i Salmonexpert og salmonexpert.cl

- Det har vært hektiske og spennende år, sier Christian Perez, redaktør av Salmonexpert og salmonexpert.cl.

Han har vært med hele veien, og kjenne den chilenske laksenæringen bedre enn de fleste.

- Hvordan vil du beskrive årene som har gått siden du først ble engasjert som friansjournalist for Norsk Fiskeoppdrett i 2009 til i dag?

- Det har skjedd utrolig mye. Ila-krisen snudde opp ned på næringen. I kjølvannet fikk vi de nye reguleringene og ikke minst strukturendringene som har skjedd, sier han. Christian holder fast ved at han er optimist på vegne av næringen.

- Utfordringene er mange, spesielt med tanke på fiskehelse og bærekraft, men mye tyder på at næringen går i riktig retning, sier han. For tiden sliter den chilenske laksenæringen i motvind på grunn av lave priser i de viktigste markedene. Redaktøren mener dette er forbigående.

Mye spennende på gang

Salmonexpert lanserte nylig sin nettside salmonexpert.cl i ny drakt. Som søstersiden til kyst.no og fishfarmingexpert.com, inngår alle magasiner og nettsider på tre språk i sammen gruppe: Salmonview Media Group.

Erich Guerrero er daglig leder i Salmonexpert.

- For kunder som ønsker å nå den lakseproduserende verden, er Salmonview det eneste og selvsagt beste alternativet, sier en skråsikker Erich Guerrero, og ler.

Han er daglig leder i Salmonexpert og har vært med fra starten. Først som frilans salgsmedarbeider. Senere som salgs-og markedssjef i Norsk Fiskeoppdrett. Etter et års opphold i Norge, dro han tilbake til Chile og Puerto Montt for å bli daglig leder i Salmonexpert. Det har han vært de tre siste årene.

- Vi har hatt en svært positiv utvikling i Chile. Våre produkter er kjent for kvalitet, sier han.

Erich Guerrero medgir at det for tiden er skyer på den chilenske laksehimmelen, men i likhet med sin kollega tror han at dette ikke vil var så altfor lenge.