Mattilsynet Midt gjennomførte i 2022 en revisjon på syv av Mowis anlegg i Trøndelag. Rapporten viser til så mye som 37 prosent dødelighet.

Hver tredje Mowi-laks på Hitra døde 

Mer enn hver tredje fisk satt ut i Mowis anlegg på Hitra i 2020, døde. 

Publisert Sist oppdatert

Det skriver NRK.

I 2022 utførte Mattilsynet Midt en selskapsverisjon av syv Mowi-anlegg. Ved fire av disse anleggene var dødeligheten på laks satt ut i 2020 og 2021 på over 30 prosent. 

- Dette er stygge tall. Mowi har holdt på svært lenge i bransjen. Man bør forvente bedre av verdens største oppdrettsselskap. Dette har pågått over tid. Og det er et klassisk eksempel på dårlig dyrevelferd som kulminerer med død. Denne fisken har hatt det vondt lenge, sier fiskehelseekspert og professor emeritus Trygve Poppe til NRK.

Mens den gjennomsnittlige dødeligheten i oppdrettsbransjen er på 15 prosent, hadde ingen av Mowi-anleggene som ble undersøkt en dødelighet på under 16 prosent.

Kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland i Mowi sier til NRK at driften ved de sju anleggene ikke er representativ for konsernets virksomhet. Han viser til at Mowi har 141 anlegg i Norge og kaller funnene i rapporten for «noen uheldige tilfeller».

Han understreker at produksjonen går bedre nå, og at dødeligheten er under snittet for næringa.

I rapporten skriver Mattilsynet at de har observert at Mowi satt ut svak/syk fisk og at de oppfatter det som at selskapet ikke har vært god nok på å sette inn aktuelle forebyggende og effektive tiltak for å unngå fiskedødelighet.

Les hele saken her.