Perlesnormanet ved oppdrettsanlegg.

- Et stort antall oppdrettslaks har dødd

Mattilsynet mottar meldinger om perlesnormanetangrep og mye død fisk. Nå ber de oppdretterne oppdatere beredskapen og være klare til å sette inn tiltak.

Publisert Sist oppdatert

En rekke anlegg i flere produksjonsområder har fått angrep av perlesnormaneter de siste dagene, og et stort antall oppdrettslaks har dødd. 

Det skriver Mattilsynet torsdag.

Perlesnormaneten angriper med gift, og etterlater fisken med brannsår på skinnet og i gjellene. Manetangrep kan også gjøre fisken stresset og føre til at andre sykdommer blir forverret. 

Kyst.no har tidligere denne uken skrevet at det er ny observasjonsrekord for perlesnormanet.

Dyreeiers ansvar å beskytte

- Det viktigste ansvaret dyreeier har i en slik situasjon, er å beskytte fisken mot langvarig lidelse, sier direktør for tilsynsdivisjon akvakultur i Mattilsynet, Bård Skjelstad. Han ber alle oppdrettere om å forberede seg: 

- Sett inn forebyggende tiltak dersom slike finnes, og sikre god beredskap. Oppdrettere må være raske med å sette i verk tiltak dersom de opplever angrep av perlesnormaneter, sier han. 

Ikke vent på vedtak fra Mattilsynet 

Fisk med skader etter perlesnormaneter, med dårlig prognose for sårheling, skal tas ut av merden og avlives på en forsvarlig måte. Dersom det ikke er mulig å ta ut fisk med store skader, må oppdretter vurdere om all fisk i merden må slaktes for å avslutte lidelsen til fisken. Dette er uavhengig om Mattilsynet har pålagt dette.

- Det er ikke akseptabelt å gå inn i en ny vinter der nesten halvparten av fisken som slaktes har åpne sår, slik det var i fjor, sier Skjelstad. 

Ved angrep av perlesnormanet må oppdretter sørge for:

  • regelmessig, systematisk overvåking av fiskevelferd i affiserte merder er viktig for å kunne vurdere omfang og utvikling av skader.
  • god nok slaktekapasitet.
  • at kapasitet for opptak og håndtering av død og skadet fisk må være tilpasset størrelsen og antall fisk i anlegget.