Her slepes Hauge Aqua sitt flytende oppdrettsanlegg «Egget» E2000 fra industribedriften Herde Kompositt i Kvinnherad kommune, og setter kursen mot Romsdalsfjorden.

«Egget» slepes til lokalitet

Etter syv års arbeid og planlegging er endelig «MiniEgget» på vei til lokalitet i Romsdalsfjorden.

Publisert Sist oppdatert

I fjor sommer startet støpingen av Hauge Aqua sitt flytende oppdrettsanlegg «Egget» E2000 hos industribedriften Herde Kompositt i Kvinnherad kommune, som ligger ved Hardangerfjorden.

Tirsdag 5.juli meldte Herde Kompositt at det første Egget E2000 er offisielt overlevert til Hauge Aqua.

Tirsdag kveld seilte det fra Ølve og startet sin ferd opp langs kysten til lokalitet i Romsdalsfjorden.

Her klargjør Tronds Marine Service Egget for sleping til lokalitet.

- Vi er en stolt gjeng hos Herde Kompositt som nå har sendt fra oss et vellykket prosjekt. Nå skal vi ta oss en velfortjent sommerferie og så venter nye spennende prosjekter på oss når vi er tilbake igjen. Takk til den flotte gjengen hos Hauge Aqua(Ovum AS) for oppdraget! Vi ønsker Egget lykke til på ferden, skriver Herde Kompositt på LinkedIn.

Egget slepes av Tronds Marine Service og skal plasseres på lokalitet Gjermundnes og driftes av Prophylaxia.

– Nå handler alt om å få Egget trygt transportert og plassert i sjøen. Framme i Gjermundnes skal Egget kobles til strøm, og vi skal gjennomgå tekniske sjøprøver. Vi skal teste tekniske kapasiteter og ha opplæring av driftspersonell før vi er klare til å ta imot fisk, skriver Cato Lyngøy på LinkedIn.

I siste delen av august blir Egget fylt med laks for første gang. Nylig ble laksen på settefiskanlegget vaksinert, og veide da 50 gram. Når laksen veier rundt 80 gram er den klar for innsetting.

- Da skal en gruppe på 50 000 laks flytte inn i Egget. Det er «halv bemanning», men det er greit å starte i det små for å lære underveis, utdyper Lyngøy.

Les også: I sluttfasen: - Denne uken har vi begynt å reise deler av «Egget» på kaien

«MiniEgget» først ut

Svanefamilien ønsker Egget lykke til på ferden fra Herde Kompositt i Ølve til Romsdalsfjorden.

På tross av at denne første versjonen kalles «MiniEgget», er det ingenting mini med delene av anlegget som Herde Kompositt nå har satt sammen. Konseptet er et lukket oppdrettsanlegg med gjennomstrømming, der vannet pumpes inn fra bunnen og siles før det slippes ut. Les mer om prosjektet her.

«Egget» er laget i sandwich kompositt, og i første omgang er det blitt bygget et egg på 21 meters høyde og 15 meter i diameter som har 1850 kubikkmeter vann som oppdrettsvolum. Dette er kun en tidel av volumet, men baner vei for hovedprosjektets 44 meter høye egg.

Les også: - «Egget» kom nesten før Herde Kompositt

- Lærerikt prosjekt

Kristine Moldenhauer Biseth, utviklingssjef og medeier i Herde Kompositt har tidligere uttalt til Kyst.no at industribedriften er stolt over prosjektet.

- Vi er stolt over at vi har fått det til. Prosjektet har utfordret oss produksjonsmessig, men samtidig vært utrolig lærerikt. Jeg er stolt over alle våre ansatte som har stått på fra første dag for å bygge Egget. De er en fantastisk gjeng som gir gass og kommer med gode løsninger på utfordringer som dukker opp underveis, avslutter hun.

Hauge Aqua og Ovum har tidligere opplyst at det fremover skal produseres fem fullskala egg til utviklingsprosjektet. Hvem som skal bygge disse er enda ikke offentliggjort.

«MiniEgget» setter kursen mot lokalitet.