Fiskeriminister Harald T. Nesvik var imponert over kvaliteten og god påvekst på laksen hos Eide Fjordbruk. Her sammen med (f.v.) daglig leder Sondre Eide og driftsleder Trygve Samnøy. Se et stort bildegalleri av hele besøket nede i saken. Foto: Margarita Savinova.

Nesvik lot seg imponere av «Salmon Eye»-prosjekt

Eide Fjordbruk som står bak «Salmon Eye»-prosjektet inviterte fiskeriminister Harald T. Nesvik for å vise fram planer for konseptet. – Jeg er høyt imponert over det dere gjør og ønsker dere lykke til, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Tidligere skrev Kyst.no om det spektakulære «Salmon Eye»-prosjektet - et visningssenter utenom det vanlige. Eide Fjordbruk håper å få godkjent søknaden, og planlegger å tilknytte senteret til lokalitet Hågardsneset i Kvinnherad kommune.

- Viktig å ha det gøy

21. mai besøkte fiskeriminister Harald T. Nesvik Eide Fjordbruk på Hågardsneset under sin tur på Vestlandet. Daglig leder i Eide Fjordbruk Sondre Eide forteller til Kyst.no at han håpet på at alle inviterte  skulle få en «gøy dag». Han så også frem til å vise den «store og flotte» fisken, som nå er 7-8 kilo og slakteklar.

Det var god stemmning på merdkanten da fiskeriministeren Nesvik besøkte Eide Fjodbruk. Foto: Margarita Savinova.

På vei til anlegget fikk Eide mulighet til å vise frem til Nesvik, hans delegasjon og ordfører i Os Terje Søviknes, brosjyrer med detaljerte bilder og planer for «Salmon Eye»-prosjektet. Nesvik var interessert i om konstruksjonen kunne flyttes, noe Eide bekreftet at den kunne. 

- Det er mye potensial i et slikt prosjekt når det gjelder turisme, og Rosendal er er en god turistdestinasjon ikke minst, sier Eide stolt.

- Stilig prosjekt

Det var god stemning og strålende vær da Nesvik ankom lokaliteten. Først fikk han rundtur på anlegget av driftslederen Trygve Samnøy der han fikk se laksen til Eide Fjordbruk. Nesvik var imponert over kvaliteten og god påvekst på laksen som Samnøy tok ut av merden. Videre svarte Samnøy på Nesviks spørsmål om forekomst av hjertesprek hos laks, samt at de diskuterte fordeler og ulemper ved stålanlegg kontra plast, og fôrfaktor som ligger på 1,15 kg ifølge Samnøy. 

Det som alle var mest spent på er hva fiskeriministeren tenker om Salmon Eye-prosjektet og om det er håp til å få et grønt lys.

Fiskeriminister og driftsleder Trygve Samnøy diskuterte blant annet fôrfaktor og forekomst av hjertesprek hos laks. Foto: Margarita Savinova.

Hvilke tanker har du rundt konseptet?

- Da jeg så prosjektet for første gang, så tenkte jeg: Stilig! Jeg synes at det ser profesjonelt ut. Nå ligger søknaden til behandling i Fiskeridirektoratet og det er god grunn til å se på den på en skikkelig måte, sier Nesvik.

Nesvik kunne ikke si noe mer om når Eide Fjordbruk kan forvente å få svar og om søknaden blir godkjent.

Smaksprøver av laks

Under presentasjon av selskapet og Salmon Eye-prosjektet var Nesvik glad for å høre at en av verdiene til selskapet var fortjeneste, det er det ikke alle som snakker om ifølge Nesvik. I tillegg hadde han noen forslag til det nye senteret. 

- Dere må ha smaksprøver av laks. Det finnes ingen bedre plass i verden enn å sitte her i Norge på merdkanten og spise egenprodusert norsk laks, sa fiskeriministeren engasjert.

Eide takket for godt innspill fra Nesvik, og inviterte ham samtidig til å åpne visningssenteret dersom prosjektet blir godkjent.

Opplevelse i fokus

Nesvik påpeker at visningsentre generelt sett er et viktig redskap for å spre kunnskap om næringen, og ikke minst la besøkende skape sin egen mening om norsk laks.

- Det er viktig å oppleve og se med eget syn og i sitt rette element hvordan lakseproduksjon pågår. Det gjør det mye enklere å forholde seg til næringen istedenfor å sitte i disse tykke bygningene i Oslo sentrum, for eksempel.

Hvor kommer laksen fra?

Videre understrekte fiskeriministeren at det er viktig å skape et godt omdømme om merkevaren norsk laks og dokumentere god kvalitet. Dette kan man gjøre med å vise hvor laksen kommer fra og måten den blir behandlet på.e

- Markedet kommer til kreve av oss å vite hvor den fisken dem sitter og spiser kommer fra. Og det må vi være i stand til å levere. Hvis man skal betale 73 kr eller utover det for en kilo fisk da skal man vite om det er verdt det. Det er det vi kommer til å bli målt på. Snart kan man bare skanne QR-koden, og se hvor den fisken man spiser kommer fra, avslutter han.

Se bildetgalleri fra hele besøket. Alle foto: Margarita Savinova.