Det rapporteres om en økning i dagligvare og matleveringstjenester til hjemmet som følge av utstrakt hjemmekarantene i flere berørte markeder. Foto: Sjømatrådet

Sjømatrådet onsdag: Slik går det i sjømatmarkedene

Enkeltaktører rammes hardt av bortfallet i HORECA. Laksesalget til Sverige og Storbritannia øker markant. I asiatiske land som Kina og Sør-Korea ser man tendenser til normalisering.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det er noen av konklusjonene i Sjømatrådets statusoppdatering onsdag ettermiddag. Under er hele oppdateringen.

Sjømatrådets statusoppdatering per 1. april 2020:

Norge som sjømatproduserende nasjon er svært tilpasningsdyktig. De største utfordringene per nå er knyttet til bortfall av restaurantsegmentet globalt, noe som rammer enkeltaktører hardt. Det fortsatt stor usikkerhet knyttet til fremtidig etterspørsel og logistikk globalt sett. Vi ser tendenser til en gradvis normalisering i asiatiske land som Kina og Sør-Korea.

- Som de tidligere ukene ser vi også nå en fortsatt reduksjon for fersk sjømat og en økning for fryst og konvensjonelle produkter, sier Paul Aandahl, sjømatanalytiker i Norges sjømatråd.

- Påskesalget står for døren og eksporten av fersk laks til Storbritannia og Sverige økte i uke 13 med henholdsvis 27 prosent og 52 prosent. Saltfisk og klippfisk økte også med henholdsvis 42 prosent og 23 prosent i uke 13. Det rapporteres om at påskekampanjene i dagligvare i flere markeder går som normalt. Dette er med på å redusere noe av den negative effekten vi har sett som følge av bortfall av restaurantsegmentet, sier Aandahl.

- Den svake norske kronen fortsetter å kompensere for redusert etterspørsel. I uke 13 ser vi en reduksjon i verdien av norske kroner på 22 prosent målt mot euro og 27 prosent målt mot US dollar. Mens eksportprisen til EU for fersk hel laks falt med 10 prosent i norske kroner var den sammen prisen målt i euro 27 prosent lavere, sier Aandahl.

Fortsatt nedgang i lakseeksporten i uke 13 - men økning til enkeltmarkeder

- Omregnet til rund vekt var det en nedgang på 5 prosent i eksporten av laks i uke 13. For fersk hel laks var nedgangen på 10 prosent, mens eksporten av fersk filet av laks økte med 5 prosent og eksporten av fryst filet økte med 64 prosent. Gjennomsnittlig eksportpris for fersk hel laks ble redusert med 9 prosent til 58,99 kroner i uke 13, sier Paul Aandahl, sjømatanalytiker i Norges sjømatråd.

- Lakseeksporten til Asia gikk totalt ned med 8 prosent i uke 13. Som i uke 12 økte lakseeksporten til Sør-Korea også i uke 13. I uke 13 økte den med 13 prosent til 508 tonn. Lakseeksporten til Taiwan økte med 40 prosent til 202 tonn i uke 13, sier Aandahl.

- I Kina normaliseres gatebildet og vi ser gradvise steg mot en mer normalisert hverdag. Det har vært en jevn vekst i lakseeksporten til Kina fra uke 5 med 10 tonn til uke 13 med 519 tonn. Det var likevel en nedgang i lakseeksporten til Kina i uke 13 på 18 prosent, sammenlignet med samme uke i fjor. Uke 13 i 2019 var også en av de sterkeste ukene i hele 2019. Eksporten av fersk laks til Kina på 519 tonn i uke 13 viser et marked med gradvis økt etterspørsel. Forholdene denne vinteren har favorisert dagligvare og onlinesalg, samtidig ser vi nå at restauranter på tvers av ulike segmenter er på vei tilbake. Fortsatt gjelder en rekke forsiktighetstiltak og det er knyttet større oppmerksomhet til forholdene utenfor Kina, sier Victoria Braathen, Sjømatrådets fiskeriutsending til Kina.

- EU-markedet er i all hovedsak et ferskmarked for norsk laks. Totalt sett gikk lakseeksporten til EU ned med 5 prosent i uke 13. Eksporten av fersk laks gikk ned med 6 prosent, mens eksporten av fryst laks har økt med 51 prosent. I uke 13 har det vært en økning i laksekesporten til flere enkeltmarkeder i Europa. Eksporten av laks til Sverige økte med 52,6 prosent, Finland økte med 34 prosent og Storbritannia økte med 27 prosent, sier Paul Aandahl.

- Eksportvolumene til Sverige har gått over all forventning den siste uken. Eksporten av fersk laks økte med hele 52 prosent i uke 13, til tross for at mange restauranter er stengt ned eller har få besøkende. Det virker dermed som om svensk dagligvare så langt har mer enn tatt unna for nedgangen av fersk laks til restaurantmarkedet, sier Sigmund Bjørgo, Sjømatrådets fiskeriutsending til Sverige.

- Vi ser en fortsatt nedgang i eksporten av fersk hel laks til Frankrike. Nedgangen var på 31 prosent i uke 13. Det er tydelig at hjemmekonsumet i Frankrike ikke dekker opp for bortfallet av restaurantmarkedet (Horeca). Eksporten av laksefilet til Frankrike gikk ned med 58 prosent i uke 13 sammenlignet med samme uke i fjor. I uke 12 var eksporten av laksefilet ned med 8 prosent mot samme uke i fjor, sier Trine Horne, Sjømatrådets fiskeriutsending i Frankrike.

- Det er fortsatt strenge restriksjoner i Frankrike. Franskmenn beordres til å holde seg hjemme og unngå kontakt med andre. Samfunnskritiske utsalgssteder som apotek og dagligvarebutikker holder åpent. Påbud om å holde avstand mellom mennesker på minimum en meter, bidrar til at det er lange køer for å komme inn i dagligvarebutikker. Opptil flere timer i større butikker som hypermarkeder og supermarkeder, og noe kortere ventetid i mindre butikker. Det er satt opp fysiske sperringer foran de ferskvarediskene som er åpne. Flere steder er ferskvarediskene også helt stengt. Man ser en tendens til økt salg av ferdigpakkede produkter. De tradisjonelle matmarkedene er nå også stengt, sier Horne.

- Eksporten av fersk hel laks til USA fortsetter å falle som følge av at transportkapasiteten ble kraftig redusert i uke 12. I uke 13 falt eksporten av fersk hel laks til USA med 94 prosent. Dette er en følge av at også store deler av restaurantmarkedet i USA har falt bort. For fersk filet av laks var nedgangen på 41 prosent i uke 13. Det forventes fortsatt utfordringer knyttet til logistikk og redusert etterspørsel i USA, sier Egil Ove Sundheim, Sjømatrådets fiskeriutsending til USA.

Hvitfisk - videre fall i ferskfiskeksporten og økning for fryst, saltfisk og klippfisk

-Fallet i ferskfiskeksporten rammer de fleste hvitfiskartene, også torsk. I uke 13 ser vi det største fallet for fersk hel torsk som vi har sett så langt, med en nedgang på 43 prosent. Etter en svært god start på året for eksporten av fersk hel torsk, ser vi at fallet som startet i uke 11 har fortsatt inn i uke 13 med fall på hele 62 prosent. For fersk hel skrei var nedgangen på 38 prosent, sier Ingrid Kristine Pettersen, sjømatanalytiker i Norges sjømatråd.

-Eksporten av både fryst hel torsk og hyse har hatt betydelig vekst i uke 13, med henholdsvis 28 og 80 prosent. Den fryste torsken går i hovedsak til Kina. En svak norsk krone bidrar til at prisene i NOK holder seg stabile for både ferske og fryste produkter, sammenlignet med uke 13 i fjor, sier Pettersen.

-Eksporten av saltfisk og klippfisk fortsetter den gode utviklingen, spesielt til Portugal. Det var en økning i eksporten av klippfisk til Portugal i uke 13 på 17 prosent, og en økning i eksporten av saltfisk på 47 prosent. Prisene øker betydelig i norske kroner, mens prisen målt i euro er relativt stabil, sier Pettersen.


For mer informasjon om sjømateksporten:

  • Mini-webinarer fra markedene publiseres 2.4.2020
  • Pressemelding om utviklingen i norsk sjømateksport i mars måned og 1. kvartal publiseres 3.4.2020 kl 6