Illustrasjonsbilde av storm ved oppdrettsanlegg. Foto: Akva group.

- Anleggene er bedre sikret enn før, men det er enda mer å hente

Ekstremværet Aina har herjet på Vestlandet, og seniorrådgiver i Fiskeridirektoratet Geir Martin Kvamme er ikke bekymret ettersom oppdrettsanleggene er bedre sikret mot uvær nå enn tidligere. - Men her er det fortsatt mye å hente, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Seniorrådgiver i Fiskeridirektoratet Geir Martin Kvamme, forteller til kyst.no at de ikke har fått inn noen meldinger om anleggshavari eller andre hendelser så langt, og han han håper det fortsetter sånn ut dagen.

Geir Martin Kvamme. Foto: Fiskeridirektoratet.

- Dagens forskrifter gjør nok at anleggene er bedre sikret enn før, sier han.

Han legger til at det har blitt tatt en del grep etter stormen Nina i 2015, som førte til voldsomme ødeleggelser på Vestlandet og rømming av over 100 000 laks og regnbueørret.

Likevel mener Kvamme at det fortsatt er mye å hente, både når de gjelder dimensjonering av anlegg mot uvær, og hvordan oppdretterne forholder seg til det.

- De er mye flinkere enn før, men jeg tror det fortsatt kan bli bedre, sier han.

Sterk vind i utsatte fjordstrøk

Meteorolog i Bergen Gunnar Livik, forteller til kyst.no at det i løpet av dagen i dag, og i natt, fortsatt vil blåse sterk vind fra nord-øst i utsatte fjordstrøk. Dette gjelder kystfylkene Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

- Vi forventer vind med styrke 25-30 meter i sekundet, og periodevis liten til full storm på kysten, sier han.

Været er forventet å minke utover dagen i morgen.

- Det ventes også høye bølger inn mot kysten, estimert til 8-11 m, skriver Meteorologisk institutt på sine hjemmesider.

Instituttet skriver i morgentimene fredag at stormen Aina har gått inn i fase D, som betyr at ekstremværet er over. Meldingen gjelder for området Vestlandet sør for Stad.