Uværet Tor. Illustrasjon: Yr.no/Met

Nå kommer ekstremværet Tor

Fredagens uvær treffer et større område enn meteorologene først trodde. Tor kan gi orkan ved kysten, ekstreme vindkast langt inn i landet og enkeltbølger på 20 meter, melder Yr.no

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Dersom prognosene slår til kan uværet fredag ettermiddag og kveld bli en fare for liv og verdier i hele ni av landets fylker. At et ekstremvær rammer et så stort område er sjelden kost.

tor_yr1

– Dette er et stort lavtrykk og et stort uvær. Det kan ligne litt på Dagmar, bare at det treffer lenger sør, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid og understreker at prognosene fortsatt kan endre seg.

Tor kan gi orkan langs en stor del av kyststripen, fra Hordaland til Trøndelag. I Rogaland blir vinden hakket svakere med sterk storm.

Vinden kommer først fra sørvest men dreier og kommer etter hvert fra vest. Det er vindretningen som vanligvis gir størst skade og trenger lengst inn i landet.

Nå sammenligner meteorologene Tor med både orkanene Dagmar og Nina. Uværet minner om Dagmar i måten det utvikler seg på, selv om det treffer lenger sør. Det kan bli kraftigere i vindstyrke enn Nina, men det vil sannsynligvis vare kortere.