Frode Reppe. Foto: NSL.

– Nytt lusemiddel må ikke sinke utviklingen av IMM

I går meldte Kyst.no at Elanco har søkt om markedsføringstillatelse på et nytt lusemiddel. - Dette middelet alene kan og må ikke legges som et fundament for videre vekst. Det må heller ikke legges opp slik at det forsinker utviklingen av ikke-medikamentelle metoder (IMM), sier Frode Reppe fra NSL.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Reppe viser til at fiskehelsepersonell og næringen sammen må komme frem til en løsning på hvordan man  kan beholde middelet lengst mulig uten å avle frem resistens.

Les også: Lufenuron-resistens kan nok utvikles hos lus – men landbrukserfaringene er gode

- Vi begynner å få et visst erfaringsgrunnlag nå, og dermed er vi bedre rustet enn noen gang for å løse resistensutfordringene, poengterer fagsjefen.

- Behovet for å behandle mot lus er stort, det hersker det ingen som helst tvil om. At vi ennå ikke har en vaksine mot lus er for oss uforståelig, påpeker han.

Han mener at dette middelet alene ikke kan legges som et fundament for videre vekst i laksenæringen.

- Det må heller ikke legges opp slik at det forsinker utviklingen av ikke-medikamentelle metoder. Dette kan bli en utfordring, og avhenger sterkt av hvordan det hele legges opp. Et verktøy til i kassen er uansett bra om vi finner den rette måten å bruke det på, sier han.

Les også: Slik virker lufenuron

- Om dette stoffet gis til fisken i ferskvannsfasen, så vil også miljøaspektet være godt ivaretatt så lenge fòrspillet ikke slippes ut i sjøen. Dette er svært positivt for næringas omdømme, og kanskje det viktigste momentet når det gjelder bruken av det i fremtiden, legger Reppe til.

Hva betyr det for næringen om middelet blir godkjent?

- Det kan bety et pusterom, og dermed mer ro og forhåpentligvis bedre kvalitet i arbeidet med å utvikle ikke-medikamentelle metoder (IMM), sier han.