Daglig leder Elin Tveit Sveen i Marø Havbruk er fornøyd med fjorårets regnskap. Foto: Arkiv.

- Vi har all grunn til å være fornøyd

Marø Havbruk leverte et svakere resultat i fjor, men har troen på 2018 og investerer mange millioner i ny lokalitet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Marø Havbruk driver oppdrettsaktivitet i Flora Kommune og omsatte i fjor for 88 millioner, en økning på 5 millioner kroner fra 2016-resultatet. Driftsresultatet er redusert fra 44 millioner i 2016 til 29 mill. i fjor.

Driftsmarginen var i 2017 på 33 % og selskapet hadde en egenkapitalandel på 41 %.

Nøkkeltall:

Unngår mekanisk avlusning

Daglig leder i Marø Havbruk, Elin Tveit Sveen sier til Kyst.no at hun er fornøyd med regnskapsåret.

- Selvfølgelig er vi fornøyd, vi har all grunn til å være det. Vi har ekstra stor grunn til å være fornøyd, ettersom vi fikk PD og mistet en del fisk i 2016, slik at vi hadde mindre fisk å slakte i 2017. 

Sveen sier selskapet har mer fokus på miljø, enn det økonomiske. 

- Får vi gode resultat på miljø blir det vanligvis også gode økonomiske resultat.

Hun sier selskapet skal forbedre seg enda mer på dette området.

- Selskapet skal bli bedre i forhold til å ha mindre dødelighet og bli enda dyktigere på å unngå mekanisk avlusing. Vi skal holde så lave lusetall som vi kan ved hjelp av laserteknologi og rensefisk. Det viktigste for oss er å  skape gode miljøforhold, ha god fiskevelferd og produsere en fisk med god kvalitet, god farge, og høy superior-andel, forteller hun.

Inneværende år påpeker Sveen foreløpig har gått greit.

- Vi har ingen sykdomsdiagnoser på de to lokalitetene vi har fisk på. Det ser veldig bra ut, men erfaring tilsier at dette fort kan endre seg, understreker hun.

Så lenge de produserer bra fisk er Sveen fornøyd, og legger også til at de har fått en ny lokalitet.

- Vi søkte på en lokalitet i 2011 sammen med E.Karstensen Fiskeoppdrett som vi fikk i fjor vår, den lokaliteten har vi nå satt ut vårfisk på. Det vil gjøre at vi får en større produksjon å slakte på til neste år, og samtidig legge et godt grunnlag for videre utvikling av produksjonen.

- Vi har også i 2017 og 18 investert i opprustning på 3 lokaliteter med nye fortøyninger og materiell og håper å se resultat av dette i år og neste år.

Sporbar laks

- Som tiltak for å bekjempe lakselus har vi investert i laserteknologi i egen regi, og sammen med andre oppdrettsbedrifter i utstyr for behandling med lunket vann. Marø Havbruk AS deltar også i prosjekt der vår laks er sporbar i tilfelle rømming, skriver selskapet i sin årsberetning.

I årsberetningen kommer det frem at det er særlig en grunn til reduksjonen i driftsresultatet.

- Det er i hovedsak forklart ved lavere gjennomsnittspriser på laks slaktet i 2017 enn tidligere år, skriver de.

Styret skriver videre at de anser selskapet som godt kapitalisert og at det fremstår som svært solid.

Gode priser gir godt resultat

Marø Havbruk AS har i perioden januar-april 2018 slaktet ut resten av 2016-generasjonen til gode priser og med godt resultat. Inneværende år ser ut til å bli et nytt godt driftsår for selskapet.

Sammen med E. Karstensen Fiskeoppdrett AS er det som tidligere nevnt i 2018 etablert drift på ny lokalitet (Grunnsøya i Flora kommune). Etablering av denne lokaliteten og reetablering av selskapet sin tidlegere lokalitet ved Marøytåa representerer et investeringsprogram på 20-25 millioner for konsernet. 

Selskapet hadde ved utgangen av fjoråret fire fast ansatte i selskapet, og en person i 50 % stilling som fôrer både for Marø Havbruk og E. Karstensen Fiskeoppdrett.