- Per Sandberg må fortsette arbeidet for å bedre lønnsomheten i alle deler av næringen. Samtidig må han videreføre dialogen med Stortinget for at regjeringen skal få gjennomslag for tiltakene i stortingsmeldingen om en konkurransekraftig sjømatindustri, sier Elisabeth Aspaker. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet/Flickr

– Å være fiskeriminister har vært et høydepunkt i mitt politiske liv

- Å være fiskeriminister har vært et høydepunkt i mitt politiske liv. Det er en fantastisk næring hvor Norge er verdensledende på forskning, forvaltning og teknologi. Jeg har hatt utrolig mange fine møter med flinke og engasjerte aktører i alle deler av næringen, sier tidligere fiskeriminister Elisabeth Aspaker. Høyrepolitikeren deler sine tanker i dagens juleintervju, om norsk havbruksnæring og hvordan hun ser på fremtiden til norsk fiskeoppdrett. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Det viktigste jeg har fått til i min periode som fiskeriminister er flere ting. Blant annet utviklingskonsesjonene, bedre markedsadgang til EU-markedet og strategi for utvikling av levendelagring av fisk. Der torskehotell skal gi fersk torsk til markedet hele året, forklarer den ferske europaministeren.

Aspaker drar også frem opptrapping av forskningsinnsatsen, sjømatindustrimeldingen, lærlingkvoter, rekrutteringstiltak og en mer effektiv forvalting, samt en helt ny regionstruktur for Fiskeridirektoratet som eksempler på ting hun er stolt over å ha fått gjennomført som minister.

Les også: Per Sandberg ny fiskeriminister

Holde lusesituasjonen under kontroll

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker lager norsk laks sammen med tyrkiske barn. Foto: FKD

- Hva er det viktigste Per Sandberg må ta tak i når han nå tar over jobben som fiskeriminister?

- Han må følge opp arbeidet for å bekjempe lakselus, holde situasjonen under kontroll og sikre at prosessene med produksjonsområder og lakselusindikator fullføres i 2016. Slik at et nytt vekstsystem kommer på plass og ny vekst kan utlyses i 2017.

Hun oppfordrer også sin arvtager til å avslutte prosessen rundt havbruksfondet slik at kommunene motiveres til å legge til rette for næringen

- Per må også fortsette arbeidet for å bedre lønnsomheten i alle deler av næringen. Samtidig må han videreføre dialogen med Stortinget for at regjeringen skal få gjennomslag for tiltakene i stortingsmeldingen om en konkurransekraftig sjømatindustri.

Les også: Utelukker ikke politikk som provoserer samarbeidspartnerne

Høydepunkt i karrieren

Aspaker oppsummerer sin tid som fiskeriminister som et høydepunkt. Hun påpeker at det er viktig å lytte til dem som har sjøstøvlene på.

- Å være fiskeriminister har vært et høydepunkt i mitt politiske liv. Det er en fantastisk næring hvor Norge er verdensledende på forskning, forvaltning og teknologi. Jeg har hatt utrolig mange fine møter med flinke og engasjerte aktører i alle deler av næringen. Det er en høy innovasjonstakt både på båt og oppdrettssiden. Jeg er utrolig STOLT over hva vi får til, lille Norge er en fiskeristormakt: nummer to etter Kina på eksport av fisk, men nummer en på oppdrett atlantisk laks, sier hun engasjert.

Hun påpeker at hver femte verdensborger spiser norsk laks i løpet av ett år.  Noen av de beste minnene og øyeblikkene ministeren har hatt, sier hun er å stryke den første laksen på det nye stamfiskanlegget i Steigen.

Elisabeth Aspaker og ordfører Fabian Stang besøkte Sjømathuset på Kalbakken i Oslo. Foto: NFD.

- Jeg hadde æren av å åpne anlegget og ble jordmor for 17 000 lakseyngel, det er noe av de jeg husker best. Men også minnene da jeg var på statsbesøk til Tyrkia som to uker gammel fiskeriminister, mange møter med engasjerte folk i fiskebåten, reiser med Sjømatrådet, sjømatfestivaler i Norge, Fiskesprell er minner som sitter sterkt igjen. 

Vemodig å slutte

Aspaker synes ikke det er trist, men vemodig å forlate posten som fiskeriminister.

- Jeg har trivdes svært godt, det er en meningsfull jobb å bidra til å skape flere arbeidsplasser her hjemme og produsere sunn mat til verden. Per Sandberg kan se frem til en hektisk men spennende hverdag som fiskeriminister, meddeler den ferske europaministeren.

Aspaker lister to ting som det viktigste hun har lært.

Les også: En leveringsdyktig minister går fra borde

- Vi har et kjempepotensial i økt verdiskaping basert på ressurser fra havet. Nummer to er satsing på forskning og innovasjon er nøkkelen til å utløse dette potensialet. Altfor få nordmenn er klar over hvilken fremtidsrettet næring fiskeri- og havbruksnæringen er og de spennende jobbmulighetene som finnes her. Næringen trenger all slags kompetanse på veien videre, oppfordrer hun.

Lus er det største problemet

Hun ser på luseproblemene som et av de største problemene næringen står overfor.

- På kort sikt er luseproblemet det største problemet, og litt lenger sikt tilgang på areal, sier hun.

Les også: Oppdretter kråkeboller med norsk teknologi

Elisabeth Aspaker prøvesmaker kråkeboller under sin tur til Japan, der hun blant annet skulle se på verdensmesterskapet i sushi, som ble avholdt for første gang. Foto: Pål Mugaas Jensen

- Vi må investere mer i kunnskapsutvikling (FOU+I) - myndigheter og næringen selv. Næringen har vokst raskere enn den har greid å løse luseproblemet, derfor nytt vekstsystem for å sikre balansert utvikling og en næring i pakt med miljøet rundt. Ikke minst må vi sikre et akseptabelt fotavtrykk miljømessig, men dette er den mest miljøvennlige måten å produsere mat på.

- Hva mener du næringen gjør en god jobb med?

- Næringen er en viktig leverandør av sunn mat til verden og jeg synes de gjør en god jobb med å satse på kompetent arbeidskraft og FOU.

Les også: Ministerskiftet: – Både sunt og usunt

Mer kunnskap til folket

- Hva tenker du næringen må jobbe med for å bli bedre?

- Jeg mener dialogen med opinionen og kommunene må bli bedre, mer kunnskap ut til folk viktig. Eks. Areal - flere lokaliteter blir viktig også for å kunne veksle mellom lokaliteter, det betyr ikke bare mer fisk, men brakklegging blir et viktig miljøtiltak. Å markedsføre jobbmulighetene i næringen overfor ungdom er også svært viktig, mener jeg.

Selv mener Aspaker det er viktig å stå oppreist også når det kommer kritikk, som for eksempel rømminger og luseproblemer.

- Hva tror du blir næringens hovedutfordringer i året som kommer?

- Det vil nok fortsatt være luseutfordringene. Det må satses langt mer på ikke-medikamentelle metoder som rensefisk, luseskjørt, luselaser, medisinfôr, storsmolt, lukkede merdsystemer og avlusing i vannbad.

Å overbevise kystkommunene om å legge til rette for mer areal for å sikre fremtidig vekst, ser hun også på en av de store utfordringene fremover.

  • Tidligere fiskeriminister Elisabeth Aspaker går over i rollen som Europaminister etter nyttår.
  • Statsråden har dermed overtatt ansvaret for samordning av EØS-saker og forholdet til EU, i Utenriksdepartementet.
  • Aspaker fortsetter som Norges representant i Nordisk ministerråd med ansvar for samordning av nordiske samarbeidsspørsmål.