Emilsen Fisk driver oppdrett i flotte omgivelser i Rørvik. Her er lokalitetsleder Arve Mohn Haug i sving med kollegaer. Foto: Emilsen Fisk

Fikk tillit i Emilsen Fisk - Stortrives på sjøen

Arve Mohn Haug er lokalitetsleder hos Emilsen Fisk, og har nå vært i bedriften i 10 år. En telefon fra Roy Emilsen snudde om på livet hans.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Arve Mohn Haug gikk på allmennfag på videregående, men valgte å hoppe av da han innså at dette ikke passet for han. Etter dette fikk han seg jobb på slakteriet til Emilsen Fisk, der han jobbet i hele produksjonslinjen. Der var han ca. 1,5 år før reisen gikk videre til militæret. 

Etter tiden i militæret, startet Haug på elektro-utdanning i Namsos, samtidig som han i feriene jobbet på slakteriet til Emilsen.

Ingen betenkningstid

I 2009 var det nedgangstider og den ivrige trønderen slet med å få jobb som elektriker. Det hele endret seg med en telefonsamtale fra Roy Emilsen i Emilsen Fisk.

- Roy ringte og spurte om jeg ville jobbe ute på sjøen, og da trengte jeg ikke betenkningstid. Jeg svarte ja med det samme, slår Arve fast. 

Lokalitetsleder Arve Mohn Haug har aldri angret på at han takket ja til tilbudet om jobb på sjøen. Her er han avbildet med en flott laks på merdkanten. Foto: Emilsen Fisk

Han begynte deretter 9. mars i 2009, uten noe som helst erfaring fra sjø. Tiden i starten ble brukt til å lære seg å kjøre båt, knyte knuter, samt det som var av andre gjøremål.

- Jeg satt mye på kveldstid med min bror Tore Haug, som også jobber i Emilsen, og terpet på knuter.

Ansvar for avlusning

Den engasjerte røkteren fant fort ut at dette var en jobb han trivdes i, og lærte fort veldig mye om oppdrett. 

- Jeg fikk tidlig være med på utsett av nye lokaliteter, vasking av nøter, avlusinger og alt som hører til, sier han smilende.  

- Etter noen år fikk jeg ansvaret for avlusingene i Emilsen Fisk. Dette holdte jeg på med i to år, før jeg i 2014 ble lokalitetsleder for en lokalitet, samtidig som jeg tok fagbrev. Fagprøven tok jeg på samme lokalitet.

Etter dette, har Haug vært nestleder på to utsett før han ble lokalitetsleder på Båfjordstranda der han jobber i dag.

- Høyt under taket

Haug sier til Kyst.no at det var et enkelt valg å jobbe for Emilsen Fisk, etter at han ble kjent med ledelsen, samtidig som han kjenner Roy fra tiden på videregående i Rørvik.

Lokalitetsleder Arve Mohn Haug i arbeid på lokaliteten Båfjordstranda. Foto: Emilsen Fisk

- I ledelsen står alltid dørene åpne hvis du vil ta opp noe, det er bare å spasere inn og slå av en prat. Det er også viktig for meg at det er «høyt under taket».

Han forteller engasjert om et veldig godt arbeidsmiljø i bedriften, der de har det morsomt på jobb i en ellers travel hverdag.

Les også: Flere kloke hoder til Emilsen Fisk

Undervannskamera

På lokaliteten Båfjordstranda som han i dag har ansvar for, har de nå startet med et nytt kamerasystem som går på fiberoptikk.

- Vi holder på nå med å få fiber ut til overflaten og undervannskamera på alle merdene på lokaliteten, forteller han.

Ellers er det de vanlige arbeidsoppgavene som gjelder, som dødfiskopptak, lusetelling, fôring og kvalitetskontroll.

Emilsen Fisk sitt kontor på Lauvøya i Rørvik. Foto: Ole Andreas Drønen

- Vi har også rognkjeks i merdene som vi tar godt vare på med egne skjul og egne foringsstasjoner, poengterer Haug.

På lokaliteten holder de også på med å male og pusse opp fôrflåten. Det som er mest sentralt på arbeidsplassen deres er fokuset på fôring og fiskevelferd, både for laksen og rognkjeksen. De foretar også lusetelling hver uke på alle merder.

- Når vi får opp undervannskameraene så vil vi fôre to lokaliteter fra en foringssentral på Lauvøya.

Les også: - Fremtidens måte å drive oppdrett på

Elg og Liverpool

Den ivrige lokalitetslederen er i dag gift og har en sønn på ni år. På fritiden sin liker han å jakte på elg, rådyr og fugl på høsten, mens han gjerne fisker etter laks og ørret på sommeren.

- Jeg har også en stor fotballinteresse og er ihuga Liverpool-supporter, sier han avslutningsvis.

Les også om daglig leder Roy Emilsen i Emilsen fisk som er svært fornøyd med trafikklyssystemet og sier det har gitt oppdrettsselskapet gode muligheter for vekst.