Illustrasjonsfoto fiskedisk. Foto: Therese Soltveit.

- Sjømatkompetanse bør bli Norges viktigste eksportvare

Glem havvind og solceller. Det er fiskeri- og havbruksteknologi Norge virkelig kan bidra med for å redusere global oppvarming, mener SINTEF-forsker.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Økt konsum av sjømat er nøkkelen både til god helse og til et lavt klimautslipp når verden bikker 9 milliarder mennesker, ifølge Norges Sjømatråd.

- Produksjon av fisk er både helsefremmende og gunstig for klimaet. Det er her Norge må satse, sier Erik Skontorp Hognes, forsker ved SINTEF Fiskeri og havbruk.

Onsdag holder han innlegg om temaet på Forskningsrådets Sjømat og helse-konferanse i Bergen.

- Sjømat er mye mer klimavennlig enn kjøtt. Noe av det viktigste Norge kan gjøre både i kampen for lave utslipp og global helse er å få folk til å spise mer fisk. Norge er verdensledende på havbruksteknologi- og kompetanse, og vi bør aktivt legge til rette for at også andre land kan produsere mer fisk i havet, fortsetter Skontorp Hognes.

Erik Skontorp Hognes. Foto: Klimamarin.

Ensporet klimadebatt

SINTEF-forskeren mener den norske klimadebatten er for ensporet, og glemmer det store bildet.

-Vi må tenke videre enn bare energi og CO2 fangst. 30 prosent av verdens klimautslipp kommer faktisk fra matproduksjon. Ved å eksportere teknologi og kunnskap om bærekraftig fiskeri og havbruk i stor skala kan vi virkelig gjøre en forskjell for klimaet, utdyper Skontorp Hognes.

Myndighetene må ta ansvar

Han mener både næringen selv eller og norske myndigheter må gire opp og øke ambisjonene. Miljøutfordringene innenfor fiskeri og havbruk er ikke bare et problem for næringen, men for hele samfunnet.

- Verden trenger mer sjømat. Derfor må vi løse problemene i felleskap, slik vi har gjort i olje- og offshoreindustrien. Vi bør ha en ambisjon om at i fremtiden skal eksport av teknologi og kunnskap være like mye verdt som sjømaten vi eksporterer. Helst mye mer. For eksempel er det en naturgitt grense for hvor mye vi kan fiske, men det globale behovet for kunnskap og teknologi er ubegrenset, sier forskeren.

Enormt potensiale

Forskeren mener videre at leverandørindustrien rundt fiskeri og havbruk også gir sårt tiltrengte arbeidsplasser som får ned klimautslippene.

-Vi trenger flere jobber, særlig arbeidsplasser som bidrar til å redusere globale klimagassutslipp. Eksport av kunnskap og teknologi for ressurseffektivt fiske og havbruk kan ha et enormt potensiale både for miljø, økonomi og sysselsetting. Det er bærekraft det, avslutter han.