OCCAM-prosjektdeltakere utenfor Nofimas hovedkontor i Tromsø under åpningsmøtet.

Ny EU-satsing skal hjelpe oppdrettsnæringen

Varmere hav gir utfordringer for oppdrettsnæringen. Små løsninger kan gjøre en stor forskjell når de er smarte, anvendelige og skalerbare, ifølge EU-prosjektet OCCAM.

Publisert

– I det nylig tildelte EU-prosjektet OCCAM er målet å utvikle, teste, og oppskalere konkrete løsninger som gjør oppdrettsnæringen mer robust og miljøvennlig, det sier prosjektkoordinator og seniorforsker i Nofima, Petter Olsen, i en pressemelding.

Nylig gikk startskuddet for forskningsprosjektet i Tromsø.

Ny teknologi løser klimautfordringer

OCCAM – Operationalizing Climate Change Adaptation and Mitigation in European Aquaculture – samler 22 partnere fra forskning, næring og organisasjoner i hele Europa, og ledes av Nofima.

– Varmere klima er en utfordring for oppdrettsnæringen. Vi vil sammen med næringen finne praktiske løsninger og smarte metoder slik at den europeiske oppdrettsnæringen er bedre rustet for varmere klima.

I prosjektet skal vi lage praktiske løsninger, digitale verktøy, og smarte metoder for å forbedre oppdrettsprosesser for diverse arter i mange europeiske land. Dette vil hjelpe oppdretter å tilpasse seg endringer i temperaturer, legger prosjektkoordinatoren til.

– Noen av løsningene er digitale, mens andre består av nye eller forbedrede prosesser eller utarbeidelse og innføring av god praksis anbefalinger, avslutter han.

Koordinator for OCCAM og seniorforsker i Nofima, Petter Olsen.

Løsninger for både store og små oppdrettere

Forskerne og aktører fra både oppdrettsnæringen og teknologiutviklere skal også lage opplæringsmateriell og råd til politikere, slik at kunnskapen kan tas i bruk i hele næringen. Ni ulike case-studier i Europa skal sikre at løsningene passer for både små og store aktører.

Klimaendringer gir utfordringer for havbruk, som høyere temperaturer, mer ekstremvær og endringer i havmiljøet. OCCAM er et viktig steg for å sikre trygg og bærekraftig matproduksjon fra havet i fremtiden.

Om prosjektet

Prosjektet varer i fire år og får støtte fra Horisont Europa – EUs største innovasjons- og forskningsprogram. Nofima leder prosjektet, og har med seg en rekke europeiske partnere fra både industri og forskning.