Rapporten om bærekraftig fôr legger frem 20 tiltak og et felles rammeverk for å nå målet om at alt fôr skal komme fra bærekraftige kilder innen 2034.

Foreslår 20 tiltak for bærekraftig fôrproduksjon

Styringsgruppen for samfunnsoppdraget om bærekraftig fôr overleverte i dag en rapport om bærekraftig fôr til fiskeri- og havministeren og landbruks- og matministeren.

Publisert Sist oppdatert

– Bærekraftig fôr er avgjørende for at vi skal utvikle en mer robust og fremtidsrettet havbruksnæring. Denne rapporten gir oss et tydelig kunnskapsgrunnlag for veien videre, og den viser at vi har sterke fagmiljøer og næringsaktører som trekker i samme retning, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.

Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap)

– Norsk matproduksjon er avhengig av trygg og stabil tilgang på fôr. Med denne rapporten får vi konkrete råd som kan bidra til å styrke beredskap, naturhensyn og verdiskaping i hele landet, sier landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen.

Rapporten gir en samlet vurdering av status og fremdrift, og foreslår 20 tiltak for å nå målet om bærekraftig fôr innen 2034. Tiltakene retter seg mot både myndigheter og næringsliv og er basert på bred involvering fra både forskere og næringsaktører.

I forlengelsen av overrekkelsen arrangeres et åpent seminar på Nationaltheatret konferansesenter kl. 14.00–16.00 i dag, der hovedfunnene og rammeverket for vurdering av bærekraftig fôr presenteres. Arrangementet er gratis og åpent for alle, og kan følges både fysisk og digitalt.

Samfunnsoppdraget om bærekraftig fôr ble etablert i 2024 for å styrke matsikkerheten, møte klimaendringer og redusere sårbarheten i norske forsyningslinjer. Målet er at alt fôr til oppdrettsfisk og husdyr skal komme fra bærekraftige kilder innen 2034.

Les mer på forskningsrådets nettsider: Berekraftig fôr