Illustrasjonsfoto av stålanlegg: Linn Therese Skår Hosteland.

Hvordan vurdere og dokumentere fiskevelferd

FHF har utarbeidet en omfattende kunnskapsstatus og kommer med konkrete forslag til hvordan velferd for laks i oppdrett både kan vurderes og dokumenteres.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

De har samlet eksisterende kunnskap om fiskevelferd, og sett hvordan ulike parametere kan brukes som "Operative VelferdsIndikatorer", såkalte OVI'er, og hvordan disse kan benyttes ute i næringen.

- Arbeidet som er utført er en milepæl, og har resultert i en verktøyboks med velferdsindikatorer som enkelt kan tas i bruk og vil bidra til at oppdretterne kan dokumentere fiskevelferd bedre enn hittil. Samtidig er det viktig å peke på at rapportene ikke angir direkte hva som anses som akseptabelt eller ikke, det er det opp til andre å vurdere, sier fagsjef Kjell Maroni i en pressemelding.

Rapporten er delt inn i tre deler, er omfattende og vil ifølge FHF bli referansedokumenter når det gjelder fiskevelferd for laks. De tre hoveddelene er:

  • Kunnskapsstatus og teoretisk bakgrunn
  • Bruk av operative velferdsindikatorer for ulike oppdretts- og produksjonssystem
  • Bruk av operative velferdsindikatorer i forbindelse med ulike håndteringsprosedyrer

OVI for gjennomstrøm og RAS

Ifølge rapporten finnes det tre hovedgrupper av operative velferdsindikatorer (OVI) som kan benyttes i gjennomstrømssystemer og RAS. Disse er noe ulike, men oppsummeres som miljøbaserte, gruppebaserte og individbaserte OVI’er for begge produksjonsformer. (se illustrasjoner under).

I rapporten er det også lagt til grunn Laboratoriebaserte VelferdsIndikatorer (LABVI'er) hvor prøver må sendes til et laboratorium, samt velferdsindikatorer som foreløpig bare er egnet som rene forskningsverktøy.

Hvordan man i praktisk skal måle og overvåke OVIene i næringen best mulig er beskrevet i rapportene som er lagt ut. Disse vil senere også bli publiserte på engelsk og følges opp med tilsvarende for regnbueørret. Ifølge FHF kommer sistnevnte i løpet av høsten 2017.

Rapportene finner du her