Eivind Vinje er vice president research & development i MMC First Process. Foto: MMC

Vil forutse fiskens velferd

En skyløsning som i skal kunne forutse fiskens velferd er utviklet av MMC First Process.

Publisert Sist oppdatert

De digitale løsningene har fått navnet Fish Welfare Technology, og er utviklet av selskapet som har spesialisert seg på håndtering av levende fisk.

- Løsningen består av et automasjonssystem som selskapet har levert til brønnbåter gjennom en årrekke. Nytt i porteføljen nå er Fish WelTech Insight som gir systemet en helt ny dimensjon, forteller Eivind Vinje, vice president research & development i MMC First Process 

Se inn i fremtiden

Systemet skal hjelpe brukeren med å gjøre gode valg for fiskens velferd.

- Det handler om å benytte fakta og målbare parametere sammen med erfaring for å gjøre valgene. Begge deler har en naturlig plass i læring og utvikling, men med kompleksiteten i dagens system så er det nødvendig med datakraft for å ta de neste stegene, sier han.

Han forklarer at systemet deres bidrar til å forstå historiske operasjoner, se inn i fremtiden i tillegg til å øke omfanget av hvordan data og informasjon blir brukt.

- Eksempler på dette kan være datadeling med veterinær, oppdretter, gransking ved hendelser og kontinuerlig læring og etablering av «best practice», sier han.

Installeres på brønnbåt i disse dager

Systemet vil ifølge Vinje bli kontinuerlig videreutviklet for å sikre at det følger med utviklingen ellers.

En prototype har vært testet og kjørt på en pelagisk fabrikk i et par måneder, da dette forenkler logistikk og tilgang når det gjøres på land.

- Første system for brønnbåt blir installert i disse dager. Flere kommersielle leveranser venter utover året, og selskapet vil arbeide tett sammen med disse kundene for å videreutvikle løsningen.

Vinje mener dette bare er starten på løsninger som vil forbedre fiskevelferden.

- Vi ser potensialet og har sterk tro på at teknologi er en viktig del av løsningen for å løse utfordringer rundt fiskevelferd og bærekraft. Vi satser helhjertet på dette fremover, sier han.