Fiskeriminister Harald Tom Nesvik under Nor-Fishing tidligere i år. Foto: Andrea Bærland

- Dette er viktige resultater

Etter ny forskning vedrørende bruken av hydrogenperoksid som lusemiddel, uttaler nå fiskeriminister Harald Tom Nesvik seg til Kyst.no om det omdiskuterte stoffet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

NRK skrev tidligere denne uken om oppsiktsvekkende resultater fra en nylig utført studie av Renée Bechmann og kollegaer ved International Institute of Stavanger, som viser at hydrogenperoksid kan skade rekebestanden.

Havforskningsinstituttets bestandsansvarlig forsker på reke i sør, Guldborg Søvik, uttalte til Kyst.no at de nye funnene er bekymringsfulle.

- Det er bekymringsfullt når man ser de resultatene som har kommet frem i labforsøk, der svært lave konsentrasjone tar livet av reker.

En dramatisk nedgang

Fiskeriminister Harald Tom Nesvik har nå kommet på banen, og sier til Kyst.no at den nye forskningen gir viktige svar.

- Dette er viktige resultater fra helt ny forskning, og noe vi selvfølgelig må ta med oss videre i hvordan vi bør forvalte næringens bruk av legemidler. Havforskningsinstituttet vil gå gjennom disse funnene og gjøre en vurdering når de blir publisert på lik linje med annen forskning, sier Nesvik.

- Kan det bli aktuelt med et forbud mot dette stoffet? 

- Om det er aktuelt med et forbud, kan vi ikke avgjøre her og nå. Det vil alltid være et visst behov for å bruke legemidler i oppdrett, men vi må sørge for at bruken ikke medfører uakseptable miljøeffekter, understreker fiskeriministeren.

Nesvik påpeker videre at nedgangen i bruk av lusemidler har vært dramatisk de siste årene.

- Senest i februar 2017 fastsatte vi nye regler som skal bidra til å hindre uakseptable miljøeffekter av legemidler mot lakselus. I toppåret 2015 var det 1279 forskrivninger av hydrogenperoksid, mens det i 2017 var 214, forteller han avslutningsvis.