Waister har installert deres tredje tørkeanlegg for fiskeslam hos Salmones Antártica. Foto: Waister.

Waister med sin tredje installasjon i Chile

Det Tønsberg-baserte selskapet Waister gjør nå suksess i Chile, hvor selskapets tredje tørkeanlegg for fiskeslam er installert hos Salmones Antártica. 

Publisert Sist oppdatert

Siden oppstart av anlegget i begynnelsen av året har det vært i døgnkontinuerlig drift uten driftsavbrudd. Tidligere har slamtørker fra Waister blitt installert hos chilenske settefiskanlegg tilhørende Nova Austral og Salmonifera Dalcahue, kommer det frem i en pressemelding. 

Høyere verdi av tørket fiskeslam som biogjødsel

Selskapet har de siste årene videreutviklet sin tørketeknologi og oppnådd en energieffektiv og stabil tørking av dette slammet. Selskapet deltar i det EU-støttede forskningsprosjektet GAIN (Green Aquaculture INtensification) med utvikling av sirkulærøkonomiske løsninger for oppdrettsnæringen. Som en del av FoU-arbeidet har vi utviklet en lavtemperatur tørkeprosess som tar bedre vare på nitrogeninnholdet i fiskeslammet.

- Ved anleggene i Chile oppnår vi nå hele 7 % nitrogen, noe som øker verdien som biogjødsel. Vi har meget gode analyseresultater av det tørkede produktet som viser at det er meget velegnet som biogjødsel ved f.eks. korndyrking, noe som også er dokumentert i vekstforsøk utført av NIBIO, opplyser selskapet. 

Vil inn på det norske markedet

De påpeker at gjennom samarbeid med andre selskaper sikres henting hos oppdrettsanlegget og avsetning av det tørkede produktet som biogjødsel. I tørkeprosessen blir slammet hygienisert og lagringsstabilt. Dermed kan det transporteres i storsekker på pall med vanlig lastebilfrakt, noe som er vesentlig rimeligere enn frakt av vått slam med tankbil.

- Waister har godt samarbeid med Circular Solutions Chile, som er distributør og systemintegrator i det chilenske markedet. Vi merker en stor interesse for våre løsninger i Chile, og er nå klare for å levere teknologien også til norske oppdrettsanlegg, uttaler Hallstein Baarset.