Øystein Lie, NASF, Kristoffer Jordheim, Pareto Securities, Tanja Hoel. Foto: NCE Seafood Innovation Cluster.

Bekjempelse av bakterier ga innovasjonspris til Fixed Phage

I konkurranse med 18 selskap på Seafood Innovation Day under NASF 2018, gikk sjømatbransjens egen innovasjonspris til skotske innovasjonsselskapet Fixed Phage som utvikler produkter som kan bekjempe spesifikke bakteriestammer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det skotske selskapet Fixed Phage bruker såkalte «Bakteriofager», naturlige virus som bekjemper helt spesifikke bakterier. Bakteriofagene er meget vertsspesifikke, og en «fag» angriper bare en bestemt bakterieart eller bare bestemte stammer innen arten. Selskapet utvikler naturlige kommersielle produkter som kan bekjempe spesifikke bakteriestammer innen landbruk, helse, matindustri og havbruk, kommer det frem i en pressmelding. 

For første gang ble sjømatbransjens innovasjonspris delt ut på Seafood Innovation Day under verdens største sjømatkonferanse, North Atlantic Seafood Forum, i Bergen 8. mars. Sjømatbransjen har selv tatt initiativ til den nye prisen som har til formål å stimulere og anerkjenner kunnskapsbasert innovasjon og entreprenørskap.

Vinneren ble kåret gjennom en live publikumsavstemning sammen med en fagjury. Prisen har en verdi på NOK 250.000 og består av finansiell rådgivning fra Pareto og juridisk rådgivning fra Thommessen, deltagelse på neste års North Atlantic Seafood Forum, medlemskap i NCE Seafood Innovation Cluster og et kontantbeløp.

Juryens begrunnelse: (på engelsk):

The Award Committee evaluated the companies and selected the winner based on the following criteria: Innovation, Market Potential and Sustainability. The winner has developed an innovative product that addresses many of the major challenges of contemporary seafood production, like food safety, fighting antibiotic resistance and feed efficiency.The market potential is huge, and the winner has a product that is easily scalable and has also an operational plan for market penetration and commercialization in near future.The winner is addressing challenges that we are facing for developing of a sustainable seafood industry, and the product itself is environmental friendly.

- For å nå sjømatbransjens ambisiøse visjon om produksjonsvekst, må vi legge til rette for innovasjon og digital utvikling.Derfor er det viktig å viser frem spennende produkter som kan bidra til nye løsninger i sjømatbransjen,  sier Tanja Hoel, daglig leder av The Seafood Innovation Cluster.

The Seafood Innovation Cluster:

The Seafood Innovation Cluster representerer en av verdens største og mest komplette klynger i en næring som hver dag leverer 37 milliarder måltider verden over. Her finner vi verdens største produsenter av atlantisk laks som tilbyr bærekraftig sjømat til kunder i mer enn 70 land over hele verden. Totalt representerer klyngen 90 aktører fra hele verdikjeden, med en samlet årlig omsetning på 10 milliarder dollar.

North Atlantic Seafood Forum:

North Atlantic Seafood Forum (NASF) er verdens største sjømatkonferanse. Her møtes 900 næringslivsledere fra 300 virksomheter fra 35 ulike nasjoner for å få innsikt om sentrale utviklingstrender som vil være med å forme bransjens fremtid.