Folkeopplysningen, skjermdump fra NRK.

Folkeopplysningen: Oppdrettslaks er sunt og godt

Mandag kveld kommer episoden NRK Folkeopplysningen har laget om laks. Der konkluderer programleder Andreas Wahl at oppdrettslaks er sunt og godt, men at det samtidig finnes utfordringer for næringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Andreas Wahl undersøker i Folkeopplysningen på NRK1 nye tema hvor det gjerne er stort sprik mellom det folk tror og det forskningen kan fortelle .

I den nyeste episoden, som kommer på TV mandag kveld, har Wahl tatt for seg flere problemstillinger knyttet til oppdrettslaks. Spørsmålet han stiller er blant annet: Hvordan påvirker laksen miljøet? Og er det sunt å spise oppdrettslaks?

Wahl oppsumerer i slutten av programmet at oppdrettslaks er sunt og det er godt, og at det er langt i fra det verste du kan spise hvis du er opptatt av klima. 

- Men oppdrettsnæringen har definitivt noen store og uløste utfordringer når det kommer til miljø, og ikke minst, dyrevelferd, konkluderer han.

Nyansert fremstilling

Jon Arne Grøttum, direktør havbruk i Sjømat Norge, sier overfor Kyst.no at programmet gir en grei gjennomgang på det som oppfattes som utfordringer for havbruksnæringen.

Jon Arne Grøttum, direktør havbruk i Sjømat Norge, synes NRK har klart å fremstille oppdrettsnæringen på en rettferdig og nyansert måte. Foto: Sjømat Norge.

- For en gangs skyld klarer man også å nyansere og ta livet av en del myter, istedenfor å underbygge dem.

Grøttum mener Wahl og Folkeopplysningen klarer å gå i dybden, og sier programmet gir et rettferdig bilde av hvordan oppdrettsnæringen er pr dags dato.

- Det er alltid detaljer man kunne tenkt seg å kommentert på, men generelt er vi godt fornøyd med hvordan det har blitt håndtert.

- Et viktig bidrag

Han mener også programmet klarer å få frem noe som han mener havbruksnæringen må ta på alvor, nemlig hvilket inntrykk folk på gaten har av næringen.

- Hva kan man gjøre for å endre inntrykket deres da?

Vi har diskutert lenge hvor vanskelig dette er. Det klassiske eksempelet er bruken av anitbiotika. Det ble brukt for tredve år siden, men godt utdannet folk tror fortsatt det blir brukt av næringen. Både media, og de som har et ønsket om å ramme havbruksnæringen har bidratt til å holde liv i disse mytene.

Grøttum sier at program som Folkeopplysningen som faktasjekker påstander, er et viktig bidrag i kampen mot å skape et godt omdømme for næringen. Han trekker også frem at visningssentre er med på å rette opp det feilaktige inntrykket folk sitter igjen med av næringen.

Et fokus på å få det til

Karoline Skaar Amthor er fagsjef miljø og helse i Sjømat Norge. Hun påpeker at situasjonen med velferden til rensefisk er utfordrende, noe som ble tatt opp i programmet.

Karoline Skaar Amthor er fagsjef miljø og helse i Sjømat Norge. Hun mener næringen er på riktig vei når det kommer til bruken av rensefisk, men at dødeligheten i dag er for høy. Foto: Harrieth Lundberg

- Jeg har jobbet ganske mye med rensefisk siden 2014, og har både vært med å sette opp velferdskurs og kurs i bruk av rensefisk.  Behovet for å løse problemet med lakselus, har gjort at presset på rensefiskbruken har vært høyt.

Amthor sier at engasjementet rundt rensefisk har vært stort, og det har blitt tildelt mye penger til forskningsprosjekter som går på rensefiskens helse og velferd.

- Det er utfordringer, men jeg mener vi er på riktig vei. Målet er helt klart at vi skal komme dit at vi lykkes med oppdrett og at vi får bedre kunnskap om fôring og avl.

Amthor sier det er ønskelig å redusere det totale antallet rensefisk som settes ut, samtidig som de vil få effektivisert bruken av hver enkel rensefisk.

- Vi har kommet et langt stykke på vei siden jeg startet med dette arbeidet i 2014. Rensefiskbruken har eksplodert, og det er klart at det ikke er akseptabelt med en så høy dødelighet som det er i dag. Det skjer mye spennende på dette område i næringen og i forskningen, og aktørene skjønner at det må gjøres noe her. 

Folkeopplysningen sitt program om laks kommer på NRK1 mandag klokken 20:00, men kan allerede sees på NRK nett-tv.