Illuatrasjonsfoto av fiskefôr.
Illuatrasjonsfoto av fiskefôr.

Viktigheten av en pragmatisk tilnærming i letingen etter nye fôrråvarer

«Perfekt» er ikke det godes fiende, skriver Jesse Trushenski, Stim AS, Thomas Pettersen og Carl-Erik Arnesen, Polarfeed AS i denne fagartikkelen fra Norsk Fiskeoppdrett.

Publisert

Oppdrettsnæringen har lenge vært avhengig av fiskemel og fiskeolje som primære råvarer i produksjonen av fiskefôr. Disse ingrediensene ble opprinnelig brukt fordi de var relativt rimelige og inneholder mye protein og energi. Fôr basert på fiskemel og fiskeolje ble lett akseptert, fordøyd og utnyttet av nesten all oppdrettsfisk. Senere forsøk på å bruke vegetabilske ingredienser som erstatning for marine råvarer avslørte hvor overoptimistisk det hadde vært å se på disse råvarene som lett utskiftbare.

Fiskeolje og fiskemel er næringsrike og perfekt balanserte kilder til aminosyrer, fettsyrer og andre essensielle næringsstoffer, med en nesten uovertruffen fordøyelighet og smakelighet for laks. På tross av disse positive egenskapene fortsetter fiskeernæringsbiologer og fôrprodusenter letingen etter måter å redusere bransjens avhengighet av marine ingredienser på. Prisen på marine ingredienser varierer fra år til år og sesong til sesong, men har generelt vært økende. Prisen på fiskemel er grovt regnet tre ganger høyere i dag enn for 20 år siden, og vi ser den samme trenden for fiskeolje. Etter hvert som oppdrettsnæringen fortsetter å vokse og intensiveres, vil den globale etterspørselen etter fiskemel og fiskeolje øke og drive prisene enda høyere i fremtiden. Økonomiske betraktninger og bekymringer omkring den økologiske bærekraften knyttet til å fôre fisk med fisk, fortsetter å forsterke letingen etter alternative ingredienser. 

Konklusjoner

Bli abonnent hos Kyst.no

For å få tilgang til dette innholdet trenger du et abonnement med Kyst.no Pluss-saker inkludert.

Bli abonnent og les denne og mange andre pluss-saker.

Kyst.no Pluss Personlig

Du får: Kyst.no Pluss-saker

199,-

per måned

KJØP

Kyst.no Pluss Årlig

Du får: Kyst.no Pluss-saker

2189,-

per år

KJØP

Kyst.no Pluss bedrift

Administrer flere abonnement på ett sted og betal med faktura.

2189,-

per år

KJØP