Foto: Norges Sjømatråd.

Vil gjenopprette tilliten til norsk laks

- Medias tendenser til å svartmale norsk laks har vist seg å skape mistillit til norske lakseprodukter i Frankrike. Derfor blir kommunikasjon en svært viktig oppgave fremover, mener Paal Frisvold, sjømatutsending i Frankrike. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Frisvold tok over stafettpinnen som fiskeri- og sjømatutsending i september i år, for mangeårig utsending Maria Grimstad de Perlinghi, som avsluttet sitt engasjement i sommer.

Han forteller til Kyst.no at dette er desidert den mest spennende jobben han har hatt.  

- Tenk så privilegert jeg er som får kunne bidra til å øke verdiskapningen til en av landets viktigste næringer – den vi skal leve av helt bombesikkert i all fremtid. En næring som ikke bare er norsk økonomi, men norsk kultur og samfunnets ryggrad, sier han.

Å kunne bidra til å styrke næringens forståelse om markedet, konsumentene og kommersielle kanaler, utdyper han, er helt essensielt om Norge skal opprettholde sin posisjon internasjonalt.

Paal Frisvold, sjømatutsending i Frankrike sier jobben som sjømatutsending er den mest spennende jobben han har hatt hittil i sin karriere. Foto Norges sjømatråd.

Slutte å spise norsk laks

Sjømatutsendingen forteller at omdømmekrisen fra 2013-14 ikke er over, og at man må fortsette det langsiktige arbeidet med systematisk jobbing for å bygge merkevare, forståelse og kunnskap hos franske konsumenter.

- Kritiske oppslag i media, i likhet med Tyskland, er også er et problem i Frankrike. Andre mandagen i jobben ble det sendt et TV-program med klar oppfordring om å slutte å spise norsk laks – fordi den var oppdrettet i verdens mest forurensete sjø: Østersjøen, sier han oppgitt.

Frisvold påpeker at det kun var en liten smal kanal, selv om programlederen er Frankrikes svar på Erik Bye. Norges Sjømatråd har tatt kontakt med redaksjonen forteller han og blitt lovet at de skal rette opp feilinformasjonen i kommende program.

- Vi vurderer ikke hendelsen som alvorlig, men den stiller seg i rekken av tendens til å svartmale norsk laks som vi må få bukt med. Vi har derfor en stor oppgave på kommunikasjonsfronten, og det blir en svært viktig oppgave fremover, understreker han.

- Gjenopprette tilliten

På spørsmål om hvilke mål han har fremover, svarer Frisvold at han skal jobbe mot å gjenopprette tilliten til norsk laks hos franske konsumenter ved å fokusere på å spre kunnskap om oppdrettsfisk generelt og spesifikt fra Norge.

- Men «opprinnelsen Norge» trumfer ikke alltid alle andre problemstillinger, og vi må derfor justere budskapene våre. Etter fem år i denne stillingen vil jeg se klar bedring i eksporttallene og et styrket omdømme av norsk laks, utdyper sjømatutsendingen.

Frankrike, et viktig marked

Frisvold forteller videre at det franske sjømatmarkedet er en grunnpilar for norsk sjømatnæring.

Statistikk fra Norges Sjømatråd viser at med en eksportverdi på 6,5 milliarder kroner i 2017 er Frankrike et av det desidert viktigste markedet for de fleste norske sjømatbedrifter, arbeidsplasser og verdiskapning generelt.

- Målt i verdi har det franske markedet økt ekspansivt med hele 58 prosent på de siste fem årene. I 2017 eksporterte norsk laksenæring over 100 000 tonn laks til Frankrike, opplyser han.

Nesten 50 % er fersk laks, mens 30 % er røkt og 20 % er frossen laks.

- Import av norsk laks finner også veien via andre EU-land som bearbeider og videresender laks av norsk opprinnelse. Inkluderer man disse ligger man oppe på 80 prosent av markedet, opplyser han.

Vil øke forståelsen

Norges sjømatråd skal nå nedsette en arbeidsgruppe med toneangivende eksportører og lokale representanter fra næringen for å kartlegge en bedre forståelse av franske forbrukeres holdninger og forventninger.

- Så skal vi gå i bresjen for en bred og langsiktig kampanje for å øke forståelsen og bygge omdømmet til norsk laks. Her er det viktig å gå i takt med næringen, men samtidig lede an, sier Frisvold.

Har du en nyhet du ønsker å dele eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: “Tips”, så kontakter vi deg.