Jostein Mulder Pettersen fra NMBU/Patogen Analyse, viser resultater som tyder på at "Stamping out" er en beste strategien for oppdrettere økonomisk, i lengden. Foto: Magnus Petersen.

«Stamping out» av PD er best for økonomien og redusert smittespredning

Frisk Fisk: Jostein Mulder Pettersen fra NMBU har undersøkt ulike slaktestrategier mot PD (SAV3) på sør-vestlandet. De ulike strategiene ble undersøkt med hensyn til oppdretternes økonomi og smittespredning over tid. - Resultatet er helt klart. Den mest aggressive slaktestrategien «stamping out» ga best økonomisk nytteverdi over tid for oppdretteren, og minst smittepress, sa han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Jostein Mulder Pettersen fra NMBU og Patogen Analyse viste resultatene fra en studie de gjennomførte på Sunnhordaland, Bjørnarfjorden og Hardangerfjorden under konferansen i Bergen. En sykdomspredningsmodell i området ble brukt som grunnlag for å simulere PD-sykdomsspredning ved ulike scenarioer med data fra 2011 til 2014.

Ulike slaktestrategier

De fire ulike scenarioene skiltes ved at de har ulik overvåkningsmetode, tidspunkter for å implementere slakt på smittede lokaliteter, og andeler av oppdrettere som etterlevde kravene i strategiene.

- Vi undersøkte fire ulike slaktestrategier der en var «stamping out» med pålagt totalutslakt ved påvising, utslakt ved toppen av utbruddet eller på tidspunktet som er mest økonomisk for den individuelle oppdretter.

Sammen med ble resultatene fra smittemodellene og scenarioene lagt sammen i en kost/nytte- analyse for å beregne den økonomiske verdien over tid for de ulike slaktestrategiene.

- Resultatet er helt klart, den mest aggressive slaktestrategien «stamping out» ga best økonomisk nytteverdi over tid for oppdretteren, og minst smittepress.

Fremskyndet slakting ga liten effekt

- Den strategien der oppdretteren selv benytter fremskyndet slakt for egen nytteverdi, viste seg å ha liten effekt på å redusere sykdomsforekomsten.

Ifølge Pettersen indikerer deres resultater at for å redusere sykdomsforekomsten i et område, må lokaliteter slaktes med individuelle tap for felleskapet av oppdretterne.

- Dette kan være utfordrende å få til uten en måte å dele kontrollkostnadene mellom oppdrettere, til å etterleve kravene i strategiene, uttalte han.