Neptun 3 versjonen ligger i Skånevik, hvor Marine Harvest har postsmoltproduksjon i den lukkede merden. Foto: Aquafarm Equipments.

MH har utsatt produksjon i verdens største lukkede merd i sjø

Marine Harvest skulle sette ut smolt i verdens største lukkede merd i sjø "Neptun-3" på Molnes lokaliteten i Skånevik i mai måned i år. Men det er enda ikke kommet fisk i denne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kyst.no skreiv i fjor vinter at Marine Harvest vil sette ut smolt i sin lukkede merd i Skånevik i mai 2016, men dette er nå utsatt til november i år.

Kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland i Marine Harvest. Foto: Pressefoto/MH.

Les saken her: Planlegger fisk i lukket gigantmerd mai neste år 

Kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland i Marine Harvest sier til kyst.no at utsettelsen på Molnes skyldes at Marine Harvest og Aquafarm Equipments øsnker å gjennomføre flere tester av merden.

- Planen er no å sette ut fisk i starten av november. Vi kommer da til å sette ut 200 000 fisk på cirka 100 gram, opplyser Hjetland til kyst.no.

Bjarte Sævereid, smoltansvarlig region sør. Foto: Privat/LinkedIn.

Bjarte Sævereid smoltansvarlig region sør for Marine Harvest har tidligere sagt til kyst.no at det viktigste fremover for MH blir erfaringene de får ved testkjøringene de har hatt av det lukkede anlegget etter den ble sjøsatt i oktober 2015.

Les også: Gigantmerden Neptun 3 sjøsettes i dag

– Vi har i lengre tid jobbet med prosessen med å få på plass en ny merd, etter den forrige hadde noen feil og skader. Nå vi vi være sikre på at alt er riktig før fisken kommer på plass, sa Sævereid i desember i fjor.

Det er Aquafarm Equipments som har laget merden på bestilling fra Marine Harvest. Tidligere har det også blitt laget en testmerd som selskapet har prøvd ut. Merden ble ferdigstillt og montert på Mosterhamn på Bømlo i Hordaland, og er verdens største lukkede oppdrettsmerd.

Les også: Lukkede anlegg gav syv millioner mer i gevinst

  • Merden er 22 meter høy og 43 meter i utvendig diameter.
  • Neptun 3 er laget i GRP (glassfiber) og har en innvendig diameter på 40 m.
  • Merden er bygget fra GRP-elementer og forsterket med stål i områder som tåler mest stress.
  • Buret består av flere elementer boltet sammen med bruk av en spesiell teknologi.
  • Konstruksjonen omfatter også et pumpesystem, som gjennom en sil-enhet trekker store mengder vann fra en dybde på 25 m eller mer.
  • Avfall fra fisk og annen forurensning i buret oppsamles i skrånende bunnkjeglen. Et fleksibelt rør kobles til det laveste punktet og fører opp til slamseparatoren.