Illustrasjonsfoto av oppdrett av yngel av flekksteinbit. Foto: Lars Olav Sparboe, Akvaplan-niva AS
Illustrasjonsfoto av oppdrett av yngel av flekksteinbit. Foto: Lars Olav Sparboe, Akvaplan-niva AS

Vil etablere gjennomstrømningsanlegg for flekksteinbit

Råknes Gård Sjømat har sendt inn søknad om etablering av landbasert oppdrett av flekksteinbit på Ylvingen, Vega kommune.

Publisert

Oppdrett av flekksteinbit har i Norge en historie tilbake til 1990-tallet og de første yngel ble klekket fra kunstig befruktede egg i 1994. Flere pilotanlegg ble etablert rundt år 2000, blant dem et på Ylvingen i Nordland i 1999.

Siden den gang har det foregått forskning og utvikling på både biologiske og teknologiske problemstillinger, noe som har resultert i stadig fremgang i å forstå artens fysiologiske behov og hvordan de tekniske løsninger best mulig kan tilpasses disse. Aminor AS er i dag den eneste kommersielle oppdretter av flekksteinbit i Norge. Selskapet har gjort sine første leveranser til markedet og bygger nå anlegget videre ut for å kunne produsere større volum.

Nå har også Råknes Gård Sjømat kommet på banen, og sendt inn søknad om etablering av anlegg. De skriver i sin søknad til Fiskeridirektoratet at de har opprettet dialog med Vega kommune og planlegger å ta i bruk den samme tomten som ble brukt til steinbitoppdrett i 1999 og påfølgende år.

Bli abonnent hos Kyst.no

For å få tilgang til dette innholdet trenger du et abonnement med Kyst.no Pluss-saker inkludert.

Bli abonnent og les denne og mange andre pluss-saker.

Kyst.no Pluss Personlig

Du får: Kyst.no Pluss-saker

199,-

per måned

KJØP

Kyst.no Pluss Årlig

Du får: Kyst.no Pluss-saker

2189,-

per år

KJØP

Kyst.no Pluss bedrift

Administrer flere abonnement på ett sted og betal med faktura.

2189,-

per år

KJØP