Morten Lyssand i Global Maritime. Foto: Therese Soltveit.

- Offshoremerd er en fiskeoppdretters drøm

Oslo: - Offshoremerden er en fiskeoppdretters drøm, mener Morten Lyssand fra Global Maritime, som har vært med å utvikle havmerden til Salmar/Ocean Farming.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Salmars havmerd var utgangspunktet til flere foredragsholdere under Norsk Offshore Havbruksdag i Oslo tirsdag. En av de som tok opp merden var Morten Lyssand fra Global Maritime, som mener at akvakultur er et kjempemarked, og har store ambisjoner for offshore oppdrett.

Han har de tre siste årene samarbeidet med Salmar/Ocean Farming om utviklingen av havmerd-konseptet som til nå har en estimert verdi til rundt en milliard.

Analysearbeidet på havmerden har Global Maritime gjennomført sammen med eksperter fra DNV GL, Sintef, Marintek og NTNU.

Offshoremerden vil koste Salmar hele en milliard kroner. Foto: Salmar Ocean Farming.

- Stort potensiale 

Lyssand mener det er stort potensiale til å ta offshore rigg-teknologien over til offshore havmerder og fiskeoppdrett på mer eksponerte lokaliteter.

- Det gjenstår å se om det blir lus ute på fisken offshore, det vet vi jo ikke enda. Det er en kjempe utfordring å nå de målene og matbehovene som kommer i fremtiden. Men for å nå målene til regjeringen, der vi øker matproduksjonen med flere tusen tonn mener jeg det er det offshore oppdrett som kan gjøre dette mulige, uttalte Lyssand

Han sa at det helt klart er penger i offshore oppdrett, men påpeker at å få ned lusekostnadene er viktig for en god fortjeneste.

- Salmar-konseptet er en fiskeoppdretters drøm, konstaterer han og påpeker at alt på merden skal skje automatisk med utstyr, der oppdretterne følger produksjonen via overvåking. 

Så langt er det ifølge Lyssand brukt rundt 50-60 000 timer på utvikling av havmerden totalt, og at det er en robust konstruksjon.

- Havmerden skal kunne tåle ti meter høye bølger, der merden kan heves og senkes etter værforholdene, opplyste han, til et lydhørt publikum fra leverandørnæringen både fra havbruk, martime og olje og gass sektoren som virket svært interessert i konseptet.

  • 28 februar fikk Ocean Farming/Salmar de første utviklingstillatelsene fra Fiskeridirektoratet til sitt havmerd-konsept, som skal plasseres på lokaliteten Frohavet utenfor Frøya.
  • De åtte tillatelsene de fikk innvilget er begrenset opp til 780 tonn laks/ørret hver for en periode på sju år.
  • Salmar/Ocean Farming var først ut å søkte og fikk bevilget sin søknad først. Piloten er allerede under bygging ved det kinesiske verftet CSIC Qingdao Wuchuan Heavy Industry.