Frode Mathisen mener utviklingen av teknologi innen RAS-anlegg har gått veldig fort. Foto: Pål Mugaas Jensen/Kyst.no.

Postsmolt i semi-lukkede systemer: Hverken fugl eller fisk?

Sunndalsøra: RAS-teknologien var klar når oppdretterne ville satse. For de semi-lukkede anleggene i sjø er ikke kursen staket like godt ut, mener Frode Mathisen i Grieg Seafood.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Mange mener fremtiden innenfor settefiskproduksjon vil være en kombinert bruk av storsmolt fra RAS-anlegg og semi-lukkede anlegg i sjø.

Frode Mathisen, som er direktør for ferskvannsproduksjon i Grieg Seafood BC ser at sistnevnte teknologi har noen utfordringer.

- Utvikling av teknologi innen RAS-anlegg har gått veldig fort og det har blitt investert milliarder av kroner på å lage større smolt. Semi-lukkede systemer i sjø har derimot tatt mye lengre tid å komme noen vei med, sier Mathisen.

Han mener det er mange ting som gjør at det har tatt tid.

- Det er mange flere konsepter og leverandører på semi-lukkede anlegg enn det er på RAS-anlegg. Det har ikke tatt helt av enda, det har blitt et enkelt konsept her og et enkelt konsept der.

Mathisen sier halvt på spøk at semi-lukkede anlegg i sjø har blitt hverken fugl eller fisk, og han mener utviklingen dermed har blitt hengende midt i mellom.

- RAS teknologi var derimot tilgjengelig når oppdretterne var klar for å satse, og det var derfor bare å velge blant leverandører og kjøre på, sier han.

Les hele denne artikkelen og en hel mengde RAS-saker i Norsk Fiskeoppdretts utgave NF nr 10.

Har du en nyhet du ønsker å dele eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: “Tips”, så kontakter vi deg.