Illustrasjonfoto grønne konsesjoner.

Ruller ut nær 100 grønne millioner til oppdrettskommuner

Kommunene som har gitt tillatelse til oppstart av grønn konsesjon i gruppe A og C har endelig fått vederlaget for det.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I forrige uke fikk kommunene utbetalt sin andel av vederlaget fra de grønne tillatelsene. Til sammen har de fått drøye 96 millioner kroner (se fordelingen under).

I vedtaket fremgår det at seks av ni konsesjoner i gruppe C har fått vederlag og tre av 20 i gruppe A. Hadde alle de grønne konsesjonene vært tilknyttet lokalitet ville beløpet vært tre ganger høyere.

gronne-loyver_kommuner

- Dersom alle tillatelsene blir tildelt vil det totale vederlaget fra tildelingsrunden bli ca 1,204 milliarder kroner. Kommunene der tillatelsene etableres får 40 pst. av det totale vederlaget, om lag 481 millioner kroner, fordelt med likt beløp per tillatelse (ca 10,75 millioner kroner), står det i vederlaget.

Det er gitt tilsagn om 20 tillatelser i gruppe A, 15 tillatelser i gruppe B og 10 tillatelser i gruppe C.

Når det gjelder tillatelse til Engesund Fiskeoppdrett i gruppe C blir ikke disse pengene utbetalt når denne først ble etablert på lokalitet i Fitjar og så overført til lokalitet i Masfjorden.

- Fiskeridirektoratet har i forbindelse med utbetaling av vederlag for tillatelsene i gruppe B spurt Nærings- og fiskeridepartementet om en klargjørelse av hvordan vederlaget skal fordeles dersom en tillatelse blir klarert etter skjæringstidspunktet i én kommune og så senere blir klarert også i to andre kommuner. Fiskeridirektoratet antar at avklaring fra Nærings og fiskeridepartementet på dette spørsmålet vil kunne få betydning for tolkningen av hvilken kommune som skal tilgodeses for tillatelsen. Fiskeridirektoratet avventer etter dette departementets svar før vederlaget for denne tillatelsen utbetales.