Pure Lobster vil starte oppdrett av australsk ferskvannshummer, og er første finalist i kampen om å vinne Gründerjulepresangen. Her er gjengen bak selskapet. Foran fra venstre: Sandra Løfsnæs, Jacob Bull, Nikolai Eide, Aslak Heining og Filip Hellmann. Foto: Stina Aadland Jensen - Utdanning i Bergen

Pure Lobster er første finalist i Gründerjulepresangen

Pure Lobster er med sin australske ferskvannshummer første selskap av fem finalister i konkurransen om å vinne Gründerjulepresangen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Gründerjulepresangen er en konkurranse rettet mot gründere innenfor havbruk og inneholder praktisk gründerhjelp på en rekke områder i tillegg til en pengepremie. 

En fagjury bestående av nøkkelpersonell fra bidragsyterene Deloitte, Nagelld, NCE Seafood Innovation Cluster, DnB, Annerledeslandet, Acapo, ArtGarden, NCE Aquatech og Stiim Aqua Cluster vurderer søknadene. Det selskapet de mener er det mest spennende vinner årets gründerjulepresang.

Premien skal kunne gi vinneren en unik mulighet til å lansere og kommersialisere en ny idé, et produkt eller en tjeneste til havbruksnæringen. Vinneren kåres 11 februar.

Les også: Gründerjulepresangen: Nå er finalistene kåret​

Australsk ferskvannshummer

Nå har juryen valgt ut fem finalister, og den første som presenteres her på Kyst.no er selskapet Pure Lobster. De resterende finalistene vil bli presentert her i dagene frem mot finalen. 

Pure Lobster AS har som ambisjon å bli verdens første og største oppdretter av den australske ferskvannshummeren Redclaw (cherax quadricarinatus) i landbaserte RAS-anlegg - fôret med unike bærekraftige ingredienser.

Selskapet ble stiftet av fem studenter i Bergen februar 2020. Deres tverrfaglige team består av en biolog, to masterstudenter i Havbruk og sjømat siv.ing, en økonomistudent og en jusstudent.

- Tverrfagligheten gjør at hvert teammedlem gjør det de er best på for å sikre effektiv tidsbruk og fokus på oppdrettsmetoden. I tillegg til akademisk kompetanse har teamet inngående erfaring med oppdrett av laks, oppdrettsteknologi, sjømathandel, styrearbeid og kommunikasjonsarbeid etc, forklarer de.

Les også: Vil satse på oppdrett av hummer i RAS-anlegg

Unike egenskaper

Gjengen i Pure Lobster mener at den australske ferskvannshummeren har helt unike biologiske egenskaper som egner seg godt for intensivt oppdrett.

- Dette gjør at vi kan drive effektiv produksjon samt avle på foretrekkende egenskaper med raskt resultat. 

Oppdrettet skal ifølge Pure Lobster foregå i landbaserte RAS-anlegg med effektivt arealbruk ved etasjeproduksjon, karbonnegativ produksjon ved bruk av riktig fôr, spillvarme og med utstrakt bruk av automasjonsløsninger. 

- Vi stiller krav til oss selv om at alle produksjonsledd skal være bærekraftige. Det er bare en del av hummeren som kan spises - skallet må kastes. Her ser vi på mulighetene for å bruke det gjenværende hummerskallet til å utvinne chitin til produksjon av bioplast og kosttilskudd, forklarer gruppen.

Pilotprosjekt

Våren 2021 skal Pure Lobster i gang med et pilotprosjekt ved Universitetet i Bergen med bistand fra to av de ledende professorene innenfor krepsdyr og RAS-teknologi i Norge.  

- Hvorfor bør akkurat dere vinne Gründerjulepresangen?

- Som et ungt oppdrettsselskap går vi inn i en kapitalkrevende industri med mange store aktører. Premien med rådgivning innenfor strategi, marked, forretningsjus og patent gir oss gode forutsetninger for å skape gode og trygge relasjoner til samarbeidspartnere. Med rådgivningen fra aktørene i presangen skal vi lage en god strategi for kommersialisering og vekst, skape et større marked i Norge og sikre oss eierskap til ny teknologi. 

- Vi er i en tidlig pilot-fase der selskapets drift finansieres gjennom tilskuddsordninger og konkurranser som "Gründerpresangen". De 50.000 kronene vil dermed komme svært godt med til utvikling av fôrressurser, tilpasninger av oppdrettsteknologi og drift av pågående pilotprosjekt og forsøksstasjon, forteller selskapet avslutningsvis.

Vinneren kåres 11 februar, og Kyst.no vil i dagene frem mot finalen presentere resten av finalistene.