Økonomiprofessor Bård Misund ved Universitetet i Stavanger.
Økonomiprofessor Bård Misund ved Universitetet i Stavanger.

- En forbedring, men komplisert og krevende

Fredag kom regjeringen med nyheten om at de vil nedsette et normpris-utvalg. - Et slikt organ vil nok føre til en demping av konfliktnivået, sier Bård Misund til Kyst.no.

Publisert

Regjeringen vurderer å opprette et uavhengig organ for å fastsette normpriser som grunnlag for grunnrenteskatten for havbruk.

Økonomiprofessor Bård Misund ved Universitetet i Stavanger forteller at det finnes et petroleumsprisråd som samles hvert kvartal for å bestemme daglige normpriser for råolje. Siden prisen på råolje varierer med kvalitet, f.eks. svovelinnhold (sur vs søt) og tetthet (tung vs lett) så må normpriser ta hensyn til dette for å få en mest mulig presis normpris. Oljekvaliteten varierer fra felt til felt og det må derfor lages en egne normpriser per felt.

- Normprisrådet må innhente en del informasjon før de bestemmer prisene, som vil da være basert på en totalvurdering av ulike prisindikatorer, som f.eks. data innhentet fra selskapene og markedspriser (hvis tilgjengelig), og hvor en vil ta hensyn til flere typer transaksjoner, referansemarkeder og vurderingsmetoder, sier han til Kyst.no.

Bli abonnent hos Kyst.no

For å få tilgang til dette innholdet trenger du et abonnement med Kyst.no Pluss-saker inkludert.

Bli abonnent og les denne og mange andre pluss-saker.

Kyst.no Pluss Personlig

Du får: Kyst.no Pluss-saker

199,-

per måned

KJØP

Kyst.no Pluss Årlig

Du får: Kyst.no Pluss-saker

2189,-

per år

KJØP

Kyst.no Pluss bedrift

Administrer flere abonnement på ett sted og betal med faktura.

2189,-

per år

KJØP